Na Kutnohorsku se natáčelo velké množství filmů, pohádek i seriálů. Zlatým obdobím pro filmaře ale v Kutné Hoře byla devadesátá léta minulého století a přelom tisíciletí, kdy zde vznikaly světoznámé historické eposy. Například v roce 1998 si Kutnou Horu vybrali tvůrci filmu Bídníci s oscarovým hercem Liamem Neesonem. Do podvědomí veřejnosti vstoupila i série filmů o Červeném bedrníkovi nebo drama Aféra s náhrdelníkem s Adrianem Brodym a Hilary Swank.

I dnes se však štáby rády do města vrací. Velmi oblíbená je pro ně kaple Božího těla. Natáčel se v ní například film Jan Hus. Důvodem popularity jejího interiéru je prý skutečnost, že tento čistý prostor lze pomocí filmových kouzel modifikovat prakticky do jakékoliv historizující stylizace. Dále mají filmové štáby velký zájem o chrám svaté Barbory, o nádvoří Vlašského dvora nebo o jezuitskou kolej.

Policie. Ilustrační foto.
KRIMI: Pozor na kapsáře! Zloděj kradl tašku s platební kartou

NATÁČELI NÁVŠTVNÍKY

V posledních letech bylo opět Kutnou Horu na stříbrném plátně i v televizi hodně vidět. V dubnu roku 2015 se zde natáčelo pokračování francouzské dvoudílné komedie Návštěvníci. V říjnu téhož roku se tam zastavil štáb hororu Underworld a jen o pár dní později se prostranství před chrámem sv. Barbory a bývalé jezuitské koleje proměnilo ve francouzský přístav, když zde vznikal seriál seriál The Musketeers.

Letos se tam zatím natáčelo pouze pokračování druhé série První republiky a také reklamní spot známého pivovaru. Dá se ale předpokládat, že se to brzy změní. Filmaři si rezervují prostor kvůli natáčení v Kutné Hoře často na poslední chvíli, někdy třeba jen týden až dva dopředu.

Není to ale jen Kutná Hora, která filmaře láká. Oblíbené jsou i zámky na okrese. Kačinu ve Svatém Mikuláši zrovna snímaly kamery. Nejdříve ale její empírové zdi zakryly nacistické vlajky. Natáčel se tam totiž film, který má pracovní název Tankisté. „Jednalo se o jeden natáčecí den na Kačině. V České republice se dále natáčel tento film v Praze, Terezíně, Janovicích nad Úhlavou, Dobřanech, Kněževsi, Lokti nad Ohří a ve městě Úterý," uvedl Pavel Douša, ředitel zámku Kačina. Historický film ale přesto s největší pravděpodobností uváděn v České republice nebude. Je určen pro ruskou distribuci.

Stranou nezůstává ani zámek Žleby. V minulosti tam vznikaly třeba Slasti Otce vlasti, Láska barona Leisenbogha, O Šípkové Růžence, Nejkrásnější hádanka, Královský slib, Tři bratři či Méďové na cestách. Naposledy tam filmaři byli minulý týden, kdy v zámecké kuchyni točili vánoční pohádku České televize s názvem Nejlepší přítel.

Jubilejní 15. ročník Cyklo-běhu za Českou republiku bez drog projel Kutnou Horou
Jubilejní 15. ročník Cyklo-běhu za Českou republiku bez drog projel Kutnou

SKANZEN VEDE

Ani sousední Kolínsko nezůstává bez kamer. Nejpopulárnější je kouřimský skanzen. Zahrál si v pohádkách a i v historických filmech. Je vidět třeba v Tajemství staré bambitky nebo v Pekle s princeznou. „Před několika lety se zde točila i povídka Karla Čapka. Část skanzenu se musela zorat a vytvořit pole, na kterém pracovala jedna z postav. Po odjezdu filmařů jsme pole zase pečlivě oseli trávou," zavzpomínal Vladimír Rišlink, ředitel Regionálního muzea v Kolíně, do jehož správy kouřimský skanzen spadá.

Na Benešovsku je zájem o zámek Konopiště. Jeho interiéry se zalíbily tvůrcům seriálu Já, Mattoni. Hrálo důležitou roli i ve snímku Iluzionista s Edwardem Nortonem v hlavní roli. Do zdejší Růžové zahrady přijel už v roce 1974 Uko Ješita a po něm i František Koudelka z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje.

Veselý: Bylo zvláštní, když mě zastřelil Jan Révai

Václav Veselý z Kutné Hory je hlavně divadelní herec a pedagog. Herecká práce jej ale čas od času přivede i před kameru.

„Mám na kontě asi čtyři desítky epizodních rolí v seriálech a filmech. Nepočítají do toho účinkování v klipech a v krátkých amatérských a studentských snímcích," uvedl Václav Veselý. Ten nejčastěji vzpomíná pohodu, která panovala na place při natáčení krimiseriálu Místo zločinu. Setkal se tam s režisérem Janem Hřebejkem a také herci Martinem Stránským a Janem Zadražilem. Nezapomenutelné je pro něj i prostředí pitevny Hlavova ústavu v pražském Albertově, kde při natáčení krimisérie Clona s Matějem Hádkem, Vicou Kerekes či Davidem Novotným museli křísit mladé maskérky. Spoustu legrace si naopak užil při akcích s Veronikou Žilkovou a Monikou Zoubkovou ve Všech mých láskách. „Role malíře pokojů mi šla dobře, protože jsem předtím maloval doma," podotkl Veselý. Záhy na to stál na štaflích znovu. Tentokrát to ale bylo v reklamě na T-Mobile, kde se setkal s Ivanem Trojanem. Diváci jej ale mohli v reklamních spotech zahlédnout i dříve. „Svou tvář jsem propůjčil reklamě už pro jedenáct klientů. Nejpodivnější bylo cestovat autobusem, na jehož bocích jsem byl v reklamním polepu vyobrazen," řekl herec.

V seznamu rolí Václava Veselého jsou ale i Četníci z Luhačovic, kde si zahrál mimo jiné s Jiřím Langmajerem. Objevil se ale také v Ulici, Gymplu s (r)učením omezeným a rád vzpomíná i na práci s Miroslavem Donutilem na seriálu Doktor Martin. Tím ale výčet jeho rolí zdaleka nekončí a již brzy přibude další bod. Na podzim se Veselý objeví ve druhé sérii seriálu První republika.

Za dlouhá léta, kdy se pohyboval před kamerou, se při natáčení Václavu Veselému přihodilo mnohé. Ze svých četných zážitků ale vypíchl moment z tvorby česko-čínského seriálu Last visum „Byl zvláštní pocit být zastřelen Janem Révaiem. Takzvaný postřel, kdy máte na těle umístěnou malou nálož s krví a rozbuškou, co vám roztrhne oděv, jsem si tehdy vyzkoušel poprvé," dodal.

Mladší žáci FK Čáslav E jako okresní přeborníci v sezoně 2016/2017.
O sport je mezi mladými stále zájem, vede fotbal