Žáci osmých a devátých tříd ze základních škol se dozvěděli ve čtvrtek 21. listopadu užitečné informace o náplni jednotlivých učebních oborů. „V dnešní době je dobré mít výuční list a vystudované alespoň jedno řemeslo. Máme tu mnoho šikovných žáků, na které jsme velice hrdí," uvedl učitel odborného výcviku oboru strojních mechaniků Jindřich Růžička.

Učitel odborného výcviku dále upozornil na zvláštní nadání bývalého učně. „Jaroslav Jiráň je jeden z našich žáků, kteří se zde vyučili. Jako strojní mechanik se chytil a je z něj úspěšný podnikatel. Zabývá se umělecko řemeslnému zpracování kovů," dodal s úsměvem Jindřich Růžička. O nadání Jaroslava Jiráně vše přítomné přesvědčila ukázková tvorba. K vidění byly například růže z kovu a různé bytové doplňky. Další jeho tvorba se nachází na fotografiích jeho webových stránek. „Myslím si, že o obor strojní mechanik zájem je," sdělil Růžička.


Malí elektrikáři jsou filutové
Jedním z dalších oblíbených učebních oborů jsou elektrikáři. „Máme zde zaveden elektrikářský kroužek pro děti ze základních škol. Většinou jsou to žáci sedmých tříd a o kroužky je výrazný zájem," uvedl učitel odborného výcviku Vladimír Maxa. Evidentní zájem byl na žácích byl znát už od pohledu. „Děti takhle získávají praxi a základy. Učí se pájení a chlapci jsou velice šikovní," dodal Maxa. Elektrikářských kroužků stabilně navštěvuje deset až jedenáct zájemců. Vystavené zde byly i výtvory žáků z měděných drátů. „Na kytaře jsem dělal asi dva dny, tvořil jsem ji z mědi a pájil cínem. Měď se musí pečlivě ohýbat na milimetr přesně," vysvětlil autor malé kytary Tomáš Hrabě.


V gastronomii se dnes uživí každý
Bezkonkurenčně oblíbeným oborem je určitě kuchař – číšník. O tom by mohla vyprávět i absolventka prvního ročníku Kristýna Třísková, „Přešla jsem z oboru veřejnosprávní činnost, protože mě baví číšničina. Myslím si, že v gastronomii se dnes uživí opravdu každý. Je to jednoduchý obor a pro mě je velice přínosný," prozradila Kristýna Třísková, která pracuje jako praktikantka v hotelu U Kata. Pokud by si Kristýna měla vybrat ještě mezi dalšími obory, zvolila by kosmetičku či kadeřnici.
„Letos zájemcům nabízíme možnost stát se kuchařem, barmanem nebo číšníkem na zkoušku. Tyto jednodenní kurzy si mohou zkusit zdarma. Děti tak zasvětíme do jednotlivých oborů, co přesně obnáší," uvedl učitel odborného výcviku Karel Polívka.
K vidění byly i práce truhlářů, cukrářů a dalších oborů, které jen utvrdily nadání mladých učňů. ⋌