Ten je věnován především roli skladatele jako pedagoga. Koncerty tak přiblíží díla Dvořákových žáků, a to jak z doby jeho působení na pražské konzervatoři, tak z pobytu v USA. Nechybí však třeba ani kompoziční soutěž pro skladatele mladší 40 let

Zahajovacího koncertu v Divadle Antonína Dvořáka v Příbrami se ve čtvrtek večer zúčastnil i krajský radní Martin Herman (ANO). Jeho přítomnost nebyla náhodná – kraj je hlavním partnerem letošního ročníku. Při pietním aktu u skladatelovy sochy, který koncertu předcházel, Herman rodáka z Nelahozevsi na Mělnicku Dvořáka ocenil jako „největší osobnost, která proslavila náš kraj a vlast doslova po celé planetě“. „Navíc byl velkým patriotem, který neuměl žít a tvořit bez inspirativní středočeské krajiny,“ zdůraznil Herman připomínku skladatelových pobytů ve Vysoké u Příbramě – a vlastně i jeho návrat z Ameriky.

Památku sestřelených letců lidé uctili a oslavili také za přítomnosti zástupců armády a amerického velvyslanectví.
Na Sedlčansku lidé uctili památku sestřelených letců

Festivalové koncerty se odehrají především na místech spojených s Dvořákovým životem a tvorbou. Vedle objektů v Příbrami včetně Svaté Hory to budou například radnice a Galerie Ludvíka Kuby v Březnici, zámeček ve Vysoké, zámek Dobříš či kostel Nanebevstoupení Panny Marie ve Třebsku.

Na 4. června se v Příbrami chystá Den s Antonínem Dvořákem, který nabídne dvacet samostatných vystoupení pro širokou veřejnost včetně dětí – přičemž přenese klasickou hudbu z koncertních sálů do ulic a na veřejná místa. V rámci závěrečného koncertu pak bude příbramské divadlo hostit vystoupení našich předních houslistů.

Plavecký bazén v Příbrami.
Bazén potřebuje opravu, shodli se zastupitelé, otázka je ale cena
Designér úspěšného prkénka Petr Novague (uprostřed) společně s majiteli firmy Vojtěchem Hrachem (vlevo) a Jiřím Krůtou.
Rožmitálské kuchyňské prkénko má už druhou cenu