V rámci druhého ročníku festivalu do České republiky opět zavítají hobojista Vilém Veverka a cembalistka Barbara Marie Willi se svým špičkovým mezinárodním uskupením Ensemble Berlin-Prag. Společně s těmito světovými muzikanty se letos představí také hráč na hoboj a anglický roh Dominik Wollenweber, kontrabasista Martin Heinze a Václav Vonášek, který zahraje na fagot.

Mezinárodní hudební festival Kutná Hora 2018 pokračoval ve čtvrtek koncerty v kostele sv. Jana Nepomuckého.
Jedenáctý Mezinárodní hudební festival Kutná Hora je za polovinou

Osu německo-českého souboru tvoří členové Berlínské filharmonie spolu s nejúspěšnějším českým hobojistou současnosti Vilémem Veverkou a německou cembalistkou Barbarou Marií Willi. Ti již dříve vystoupili například v rámci festivalu Pražské jaro či v cyklu Berlínské filharmonie a letos se tak podruhé představí pražskému publiku. Tentokrát s programem sestaveným výhradně z triových sonát J. S. Bacha a J. D. Zelenky. 

„Byli bychom rádi, kdyby si Bachovu hudbu mohl poslechnout opravdu každý. Chceme ji přiblížit i mladé generaci, proto jsme sestavili takový program, který by měl bavit i ji. Jeden z koncertů bude pojatý jazzově. Do dalšího koncertu, Luteránské mše, se bude moci zapojit i publikum. Každý z příchozích bude mít před sebou zpěvník, a pokud bude chtít, může si zazpívat chorály společně se sborem pod vedením dirigenta a varhaníka Roberta Huga. Tak, jako tomu bývalo v době Bachova života,“ říká zakladatel festivalu Bach for All Jakub Kubíček. Podle něho hudba Johanna Sebastiana Bacha je univerzální, nadčasová a posledních 250 let byla vzorem a inspirací pro většinu skladatelů.

„Jeho hudbu známe všichni, jen si ji mnozí z nás neumí k tomuto velikánovi přiřadit.  Sám jsem toho důkazem. Poprvé jsem Bacha slyšel na základní škole, kdy jsem měl jednu z jeho melodií jako vyzvánění v mobilu. Moc se mi to líbilo, aniž bych tušil, že jde o Bacha. A chytlo mě to natolik, že jsem skončil až u tvorby festivalu,“ uvedl All Jakub Kubíček. Ten má ovšem zakládání festivalů v krvi. Jeho praděda, Emil Soukup, byl jeden z prvních, kteří organizovali filmový festival ve Františkových lázních a později v Karlových Varech. „Pradědeček byl velký milovník kultury a filmu. Byl spolužákem Voskovce a Wericha. Zřejmě jsem po něm něco podědil,“ dodává Jakub Kubíček.

První koncert v rámci festivalu Bach for All se uskuteční 17. června od 19:30 v prostoru Španělské synagogy v Praze. Další budou pokračovat až do 28. července na dalších místech hlavního města. Více informací na bachforall.cz.

Mezinárodní hudební festival Kutná Hora 2018 začal v sobotu 2. června tradičním preludiem při svíčkách v kapli Božího Těla a pokračoval nedělními koncerty v Knížecím domě a chrámu sv. Barbory.
Festival přivedl do Čech hvězdné hudebníky