„V roce 2012 se filmovalo dvakrát, v roce 2013 sedmkrát a letos prozatím dvakrát," říká Hana Lencová z oddělení správy nemovitostí městského úřadu v Kutné Hoře a pokračuje: „Řekla bych, že se počet natáčení drží tak nějak stále na stejné úrovni. Jeden rok je natáčení méně a další zase více. Je to na střídačku, není to stále stejné. Někdy se zde filmuje jedno či dvě natáčení, ale je zase daleko delší, je to film, který se zde natáčí třeba čtyři pět dní."

Zlatým obdobím pro filmaře v Kutné Hoře byla devadesátá léta minulého století a přelom tisíciletí, kdy zde vznikaly velké a kritiky ceněné historické eposy.

Například v roce 1998 si Kutnou Horu vybrali tvůrci filmu Bídníci s oscarovým hercem Liamem Neesonem.

Do podvědomí veřejnosti vstoupila i série filmů o Červeném bedrníkovi nebo drama Aféra s náhrdelníkem s cenami ověnčenou hereckou dvojící Adrian Brody a Hilary Swank.

„Filmaři v Kutné Hoře i celé České republice obdivují malebnost krajiny a hlavně zachovalé památky v nejrůznějších architektonických stylech," řekla vedoucí kutnohorského oddělení cestovního ruchu a marketingu Hana Musílková.

Zatímco před dvaceti lety vedl u filmových štábů chrám svaté Barbory a jeho panoráma s Jezuitskou kolejí, dnes se největší pozornosti filmařů těší méně výrazná, avšak neměně cenná kaple Božího těla. „Skýtá veliké možnost. Naposledy si její interiéry vybral pro natáčení štáb filmu Jan Hus," připomněla Hana Musílková. Důvodem popularity interiéru kaple je podle ní skutečnost, že její čistý prostor lze pomocí filmových kouzel modifikovat prakticky do jakékoliv historizující stylizace „Kaple není nijak zařízená, takže v ní filmaři mohou vytvořit prakticky jakýkoliv prostor od klášterního skriptoria a k Betlémské kapli," vysvětlila vedoucí.

Kaple místo chrámu

To ale neznamená, že chrám sv. Barbory zůstává kamer ušetřen. „V oblíbenosti je hned za kaplí, avšak zde už se štáby musí přizpůsobit návštěvnickému provozu. Zavřít kvůli natáčení Barboru turistům je mnohem problematičtější, než v případě kaple Božího těla," podotkla Hana Musílková.

Dále je zájem o nádvoří Vlašského dvoru nebo knihovnu na zámku Kačina, kterou mohli diváci spatřit v britském seriálu Mušketýři.
Filmaři si ale nevybírají pouze osvědčené památkové lokality. Do popředí zájmu se v minulých měsících dostala například Dajbychova vila v České ulici díky seriálu První republika. Štáb BBC, který zde natáčel film Zamilovaný Nosferatu, zase zvěčnil Komenského náměstí.
Oddělení cestovního ruchu a marketingu by ale chtělo do budoucna zvýšit zájem o Kutnou Horu ze strany filmařské obce, proto nyní pro připravuje location tour pro filmaře. Skrze ní by zájemcům o natáčení v Kutné Hoře a okolí představilo méně známá místa, která by mohla být pro kameru atraktivní.

„Ráda bych jim ukázala údolí kolem Vrchlice. Dále tvrz v Malešově a také bývalý Tellerův cukrovar, která má z hlediska podmínek, které filmové štáby vyhledávají, velký potenciál," vyjmenovala Hana Musílková s tím, že akci by ráda zorganizovala co nejdříve, nejpozději na jaře.