Gastronomické slavnosti se v prostorách Jezuitské koleje konaly poprvé v roce 2014. Ve stylu první republiky tehdy přilákaly velké množství lidí, a to nejen z Kutnohorska. V loňském roce byly kvůli problémům s financováním na poslední chvíli zrušeny. „Podrobnosti zatím neznáme, je domluvené jen datum a pořadatel akce," uvedla Marie Pipková. Podle ní by se gastronomické slavnosti měly konat v sobotu 28. května a role pořadatele se zhostí Lukáš Rudolfský z Vinných sklepů Kutná Hora. „Pan Rudolfský si k sobě přizval jednoho z našich nejlepších kuchařů, Jaroslava Sapíka, který se v listopadu účastnil i svatomartinských hodů," doplnila Pipková. Ostatně i tato úspěšná akce se bude letos opakovat. Svatomartinské hody připadnou na sobotu 12. listopadu a pro slavnost budou opět vyhrazeny veškeré prostory jezuitské koleje.

Gastronomické slavnosti však nebudou jedinou velkou akcí, kterou bude Jezuitská kolej hostit. Vloni poprvé zahrady GASK hostily jednu z největších akcí, kterou Kutná Hora pořádá, Královské stříbření. Akce se sem vrátí i letos a bude pro ni navíc vyhrazen prostor na nádvoří, kde bude postaveno hlavní pódium, které bylo minulý rok umístěno před chrámem svaté Barbory. „Ten prostor na nádvoří je určitě vhodnější, navíc je to pro pořadatele jednodušší i co se týče přehledu o platících osobách, protože se jedná o uzavřený prostor," uvedla vedoucí PR a marketingu GASK Petra Bartušková. Královské stříbření se letos uskuteční o víkendu 25. a 26. června.

Velikonoce v GASK

Velkou akci vhodnou pro rodiny s dětmi bude pořádat GASK ale už na jaře. Velikonoce v GASK se budou konat na bílou sobotu 19. března. „Je to moc hezká akce, kterou navštěvují zejména rodiny s dětmi, venku máme stánky, občerstvení. Tím, že se ale koná v zahradách, je tak trochu závislá na počasí," uvedla Marie Pipková.

V květnu se pak návštěvníci jezuitské koleje mohou těšit na tradiční Muzejní noc, která se bude konat 20. května. Jen o pár dní později pak GASK navštíví Jakub Vágner, který bude na rybníku Katlov pořádat již druhé mistrovství světa juniorů v kaprařině. V té době, konkrétně v úterý 24. května, bude Jakub Vágner pořádat v prostorách jezuitské koleje slavnostní večer s významnými hosty. „S Jakubem Vágnerem velmi rádi spolupracujeme. Jedná se o prestižní záležitost a myslím si, že je celkově pro Kutnou Horu velmi přínosná," uvedla Petra Bartušková.

Hudební festival

Červen bude jako obvykle patřit mezinárodnímu hudebnímu festivalu, který bude Kutnou Horou znít od 7. do 10. června. V jezuitské koleji se mohou příznivci festivalu těšit na Trio pro housle od Dmitrije Šostakoviče, které zde zazní v úterý 7. června. V pátek 10. června večer zde pak bude znít Mozartova Sonáta pro housle a klavír či Beethovenův „Waldsteinů."

Mezinárodní hudební festival však nebude zdaleka jedinou významnou hudební akcí. „Vloni byla velmi úspěšná opera Nabucco, která byla beznadějně vyprodaná," uvedla Marie Pipková s tím, že i letos je připravený program oper. Opera Má vlast by se měla hrát 28. května, opera La Travita pravděpodobně 30. června. V jednání je také koncertní program Vivaldino, jež by se měl uskutečnit v půlce července. Naopak ke konci roku se mohou posluchači těšit na tradiční předvánoční koncert Kutnohorského komorního orchestru.

Vernisáže

Zajímavé letos budou samozřejmě také výstavy. Za zmínku stojí minimálně dvě z nich. Jednou z nich je výstava XXL pohledů na současné slovenské umění, jejíž vernisáž se uskuteční 26. června. Výstava poté potrvá do 2. října a záštitu nad ní převzal hejtman Středočeského kraje Miloš Petera, který se osobně vernisáže zúčastní.

Druhou výstavou pak bude „Ty děti si pořád hrají aneb dětská tématika v díle bratří Čapků". Vernisáž by se měla uskutečnit v říjnu. „Výstava chce připomenout zásadní přínos bratří Čapků k rozvoji dětské literatury. Bude pojatá zčásti interaktivně a doufáme, že přiláká rodiče s dětmi," uvedla Petra Bartušková.

Stejně jako v minulých letech se i letos GASK otevře vysokoškolským konferencím, které budou přístupné veřejnosti. „Zajímavá bude určitě ta na téma Evropské unie a současná migrační krize. Je naplánována na 21. a 22. dubna," prozradila Marie Pipková.

Galerie GASK nezapomíná ale ani na děti. Pořádá jednak mezigenerační programy s výtvarnými aktivitami, ale také tvořivé dílny, stejně jako programy pro školy a školky. „Také se uskuteční třetí ročník projektu GASK print exchange Žáci škol zasílají svá díla na dané téma. V jižní věži se pak bude konat výstava došlých žákovských grafik," řekla Petra Bartušková. Podle ní se letos pro děti také zopakují příměstské tábory. „Byly velmi úspěšné, takže místo tří budeme mít čtyři týdny," uvedla. Pro děti bude připraven celodenní program v prostorách Jezuitské koleje. Rodiče se dokonce nemusí starat ani o obědy, které zajišťuje cateringová firma.