Hana Kátrová je oblíbená učitelka, ale především cestovatelka, však také procestovala nespočet zemí na několika kontinentech. A všude fotografuje a po návratu pořádá přednášky. Tentokráte procestovala Pobaltí, tedy Litvu, Lotyšsko a Estonsko. Přestože se jedná o malé země, nabízejí mnoho krás. Snad nejvíce se jich nachází v jejich hlavních městech, která jsou všechna zapsána na seznamu UNESCO. Zajímavosti Vilniusu, Rigy a Tallinnu jistě stojí za návštěvu.

Přečtěte si: Sportovní hala se potýká s problémy, jsou prý jen estetické

Nádherné fotografie cestovatelka pořídila v Národním parku Kurská kosa, nazývaném „baltská Sahara". Jedná se o úzký pás písčité země v Baltském moři, dlouhý 98 kilometrů a široký od 0,5 do 3,8 kilometrů, který je rozdělený mezi Litvu a Rusko. Kurská kosa vznikla před šesti tisíci lety sedimentační činností mořských proudů v mělkých vodách podél pobřeží. Putování paní Hana zakončila v ruském Petrohradu, kde nafotila všechny významné pamětihodnosti. V okolí města navštívila Petrodvorec – letní rezidenci Petra I. Velikého a Carskoje Selo se slavnou Jantarovou komnatou. „Petrohrad mě ohromil svou krásou, vše o čem jsem roky učila, jsem viděla na vlastní oči," ohodnotila tuto část Ruska.

Cestovatelský pořad oblíbené učitelky a cestovatelky opět nezklamal. A co plánuje v nejbližší době? Na to Hana Kátrová odpovídá: „Mám zaplacenou cestu do asijské Arménie a moc se těším na hlavní město Jerevan a na vysokohorské jezero Sevan. Bohužel mám nemocné koleno, takže nevím, jak to dopadne." A my vám, paní učitelko, přejeme nejen hodně energie, kterou máte beztak na rozdávání, ale především hodně zdraví, abyste mohla procestovat nejen Arménii. A nám „lenochům" pak opět promítat krásné fotografie, doplněné poutavým textem.

Vladimír Havlíček

Pro sportovní fandy: Startuje jarní Fortuna TIP liga. Vyhrajte podepsaný dres české reprezentace!