Umělecký ředitel Jiří Bárta opět sestavil program plný zajímavých skladeb i pojetí. „Vždy se snažím program vytvořit tak, aby to bavilo hráče i posluchače," řekl ředitel. V programu jsou tak letos skladby Beethovena, Mozarta, Šostakoviče a Bacha, ale i vystoupení zpěvačky Ivy Bittové nebo Českého filharmonického sboru Brno.

Festival zahájí 4. června komorní koncert Preludium v kapli Božího těla. Další den večer bude následovat Zahajovací koncert v chrámu sv. Barbory. V pondělí 6. června se chrám rozezní opět, a to v rámci třetího festivalového koncertu, který bude věnován hudbě Ludwiga van Beethovena, Wolfganga Amadea Mozarta a Zdeňka Fibicha. V úterý 7. června se pak festival přesune do Galerie Středočeského kraje GASK, kde si přítomní poslechnou skladby Dmitrije Šostakoviče a Pēterise Vasksa. Další den bude následovat pátý koncert. Ten se uskuteční v kostele sv. Jakuba a vystoupí zde Český filharmonický sbor Brno pod vedením sbormistra Petra Fialy. Jako sólisté se představí sopranistka Pavlína Švestková, altistka Marie Vrbová a tenor Tomáš Badura. Ve čtvrtek 9. června se festival opět vrátí do kaple Božího těla, kde se uskuteční večer věnovaný skladbám Johanna Sebastiana Bacha.

Pátek 10. června přinese dva koncerty. Nejdříve v 19:30 hodin zazní v galerii GASK skladby Ludwiga van Beethovena, Wolfganga Amadea Mozarta a Ernö Dohnányiho. Ve 22 hodin bude následovat koncert v kostele sv. Jakuba, který se stane součástí programu celonárodní akce Noc kostelů. V podání Škampova kvarteta zazní skladba Josepha Haydna, Sedm posledních slov Vykupitelových na kříži. „Z tohoto koncertu mám velikou radost. Podařilo se nám totiž přemluvit arciděkana Jana Uhlíře, aby se do programu zapojil," podotkl umělecký ředitel Jiří Bárta. Kutnohorský arciděkan hudbu doprovodí duchovním slovem.

Sobotní Závěrečný koncert pak přinese avizované vystoupení Ivy Bittové. Ta nejdříve zazpívá Moravské lidové písně od Leoše Janáčka a v druhé polovině koncertu posluchačům přiblíží náročný pěvecký part Pierrot Lunaire (Měsíční pierot) od Arnolda Schönberga. „Je to výjimečné spojení nejen na papíře. Pierot je těžká role. Jde o hodinovou skladbu, kde se střídá zpěv s mluveným slovem. Nehraje se to často a už vůbec ne v takové kombinaci pierot a hlas Ivy Bittové. Bude to zážitek i pro mě samotného," dodal Jiří Bárta. Celý festival pak uzavře v neděli večer koncert Piano Extravaganza v chrámu sv. Barbory.

Hudební festival každoročně přivede do Kutné Hory mnoho věhlasných muzikantů, jako je houslistka Chloë Hanslip, pianista Konstantin Lifschitz z Ruska či francouzský klarinetista Michel Raison. Většinou jsou koncerty téměř vyprodané „Myslím, že festival se stal již skutečnou tradicí. Má vždy vysokou návštěvnost. Věřím, že je pro Kutnou Horu velkým přínosem," poznamenala ředitelka festivalu Alena Turková. Že festival má v kulturním programu města již své neochvějné místo, potvrdil i starosta města Martin Starý. „Věřím, že se vydaří jak letošní devátý ročník, tak i za rok ten desátý. Podobné projekty jsou pro město velkým kladem a věřím, že jich v budoucnu bude přibývat," doplnil starosta.