Pamětníci si zde připomenou atmosféru tanečních, nebo plesů a tak zvaných "čajů" - setkání mládeže, které byly takovými předchůdci dnešních diskoték. Jsou zde zachycena i zahraniční vystoupení.

Pod jeho taktovkou působila řada vynikajících muzikantů a zpěváků a to jak v tanečním orchestru, tak později i hornické dechové hudbě. S některými jako je na příklad Jiří Koten pracuje Mirek přes padesát let až do dnešních časů.

Režisér a kameraman filmu Bohuslav Kučera, redaktor a moderátor Miroslav Štrobl, stejně jako fotograf - kameraman Jaromír Procházka /připravuje mimo jiné i fotovýstavu/ a producent Antonín Novotný představí i Mirkův soukromý život.

Fotbalista Vrdů Karel Truksa (u míče).
Ve Vrdech chceme alespoň I. B třídu, prohlásil Karel Truksa

Proto se štáb filmu vydal do Mirkova rodiště - Nemanic, které leží na Domažlicku 2 km od bavorsko - české hranice. Právě před jeho rodným domem byly v tomto měsíci natočeny úvodní záběry. Velké sympatie filmařů vzbudila i současná německá majitelka domu, která velmi mile Mirka Jiřištu a celý štáb přivítala, byť byla návštěvou a natáčením doslova zaskočena. I v druhé městečku - Strážově, které leží na Šumavě u Klatov.

Mladý Mirek si zde prožíval svá první školní léta. Téměř dvoudenní natáčení v západočeském pohraničí udělalo na všechny tvůrce velký dojem. Kamera zde ukázala nejen nádhernou krajinu, ale vyvolala i nepříjemnou představu předválečného osudu našeho odtrženého pohraničí, ale i pozdější poválečné devastace.

V letních měsících bude natáčení pokračovat v dalších lokalitách Mirkova života. Premiéru by snímek měl mít v únoru 2018 u příležitosti jeho devadesátin.

Přejme Mirkovi Jiřištovi ještě hodně životní lásky s "Múzou" zvanou HUDBA je to totiž krásné životní poslání.

Bohuslav Kučera

Wu Quian
Svátek hudby ve městě stříbra pokračuje