O dovolenou na poslední chvíli je mezi obyvateli Kutnohorska stále zájem. Přesto je takzvaných last minutů stále dostatek. Jejich cena však od teroristického útoku v Tunisku stoupla. V cestovních kancelářích je ale i tak pořádně rušno, zejména začátkem srpna je poptávka po dovolených na poslední chvíli tradičně velká. Důvodem jsou podle Michala Novotného z cestovní kanceláře Invia.cz celozávodní dovolené velkých firem. „Z celé sezóny si lidé zájezdy vyřizují nejvíce první dva týdny v srpnu, kdy mají letní odstávky velké firmy, jako je kolínská TPCA," poznamenal Novotný. Invia.cz zaznamenala v těchto dnech oproti loňsku asi třicetiprocentní nárůst. Za nejnáročnější období prázdnin označila Jaroslava Marešová z CK Autocombi Jiří Holoubek období mezi 20. červencem až 20. srpnem, kdy shání dovolenou nejvíce lidí.

Už dávno ale neplatí, že by last minute byly výhodnou koupí. Letos si za ně výletníci připlatí. Může za to napjatá atmosféra v zemích severní Afriky. Na červnový teroristický útok v Tunisku cestovní kanceláře zareagovaly zvýšením cen u ostatních destinací. Dalším trendem, na kterém se cestovní kanceláře na Kutnohorsku shodly, je zvyšující se počet klientů, kteří si zájezdy vybírají dopředu, protože mají přesné požadavky na místo, vybavení hotelu a vzdálenost od moře.V současné době vyjdou first minute cenově zhruba stejně jako lasty," uvedla Tereza Tichá z čáslavské cestovní agentury Relax Tour. V Kutnohorské cestovní agentuře si zákazníci už nyní rezervují pobyty na prosinec a únor. Jedná se hlavně o exotické země, jako je Dominikánská republika.

Nejoblíbenější destinace Čechů jsou několik let téměř stejné. Největší poptávka je po Španělsku, Řecku, Bulharsku, Chorvatsku a Itálii. V těchto zemích dokonce cestovní kanceláře navyšují kapacity v hotelech a vypravují více letadel. Úplně vyprodáno tak zatím nemají nikde. Hana Handlířová z Kutnohorské cestovní agentury ale upozornila, že problémem může být Bulharsko, kde místa každým dnem ubývají.

Naopak, pokles zájmu zaznamenaly Tunisko a ostrov Djerba. „Do Tuniska prodáme asi jeden zájezd za měsíc, a to i přesto, že ceny šly dolů skoro o čtyřicet procent," uvedl Novotný. Levnější je Tunisko i u cestovní kanceláře Relax Tour. Zatímco loni se cena za týdenní pobyt s all inclusive pohybovala kolem třinácti tisíc korun, letos spadla na osm tisíc korun.

Dovolené na poslední chvíli jsou podle Marešové vhodné pro klienty, kteří nemají jasnou představu o místu a službách, které očekávají. „Pokud klient nemá přesně požadavky, obvykle stačí přijít dva nebo tři dny před začátkem dovolené a vždy nějaké místo vybereme," řekla.

Problémy však mohou nastat u rodin s větším počtem dětí, pro ně se ubytování shání podstatně hůře. V nabídce lastů je totiž málo hotelů s vícelůžkovými pokoji. „Manželům, kteří mají více než jedno dítě, doporučujeme hledat zájezd s předstihem, pro čtyřčlennou rodinu se ubytování shání obtížně," varovala Marešová. Stejnou zkušenost mají i další cestovní kanceláře v okrese.

Pracovníci cestovních kanceláří klientům při výběru dovolené doporučují, aby požadovali přesné informace o ubytování a dalších službách. „Prodejci mnohdy zapomenou zmínit, že pokoj, který nabízejí za výhodnou cenu je takzvaný promo, což jsou horší typy pokojů umístěné například nad jídelnou, kde by mohl klienty rušit hluk," zdůraznil Novotný.

Veronika Bulánková