Na Japonský den si našlo cestu mnoho zájemců z řad dospělých i dětí. A rozhodně nelitovali. Akci, na kterou je pozvala Nadace Kutná Hora v rámci projektu Poznej světové dědictví UNESCO, doprovázel bohatý program, záštitu nad ní převzalo dokonce samo japonské velvyslanectví v ČR. Příchozí mohli ochutnat japonské čaje připravené obřadní formou senčadó, ale třeba také velmi chutné japonské koláčky štěstí s přáním a další speciality. „Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí,“ našla například jedna z návštěvnic na lístečku ve svém koláčku.

Se zájmem návštěvníků se setkaly také ukázky japonských tanců, které přivezly členky souboru Trn v oku. Ty zároveň diváky uvedly do ne úplně jednoduchého procesu oblékání kimona a bez velkého zdráhání se našli i zájemci, kteří si s nimi jednodušší japonské tance se čtyřmi druhy pohybu a tleskáním osobně vyzkoušeli.

V Dačického domě se v rámci Japonského dne hovořilo také například o poezii Haiku, o japonské hře v šachy šógi, nechyběla ukázka umění japonského meče i doprovodný program pro děti. „Bylo to velice příjemné odpoledne, kde člověk kromě zajímavých informací načerpal i jednu moc potřebnou a často nedostatkovou věc – klid. Z Japonska klid prostě úplně dýchá,“ popsala jedna z návštěvnic. Doplnila, že japonské koláčky štěstí byly opravdu velmi chutné a že hned, jak přijde domů, se na internetu poohlédne po receptu na jejich výrobu.

Také komise v Červených Pečkách hlásí od začátku dobrou voličskou účast.
OBRAZEM: Kolínsko volilo prezidenta
Laura Pajerová přišla na svět 8. ledna 2018 a její míry byly 49 cm a 3170 gramů. Maminka Barbora a tatínek Vojtěch si ji odvezou do Červených Peček.
Právě jsme se narodili