Jako první host Václava "Wendy" Veselého, moderátora pořadu Vaříme v Mozaice aneb Co se skrývá pod pokličkou, se představila divákům v Mozaice Naďa Konvalinková. Podle očekávání bylo vyprodáno, zájem o povídání a vaření s populární herečkou byl velký. Společně s Václavem Veselým a jeho kuchařským asistentem Danielem Dvořákem naservírovala Naďa Konvalinková přítomným své oblíbené staročeské zelňáky a k tomu i pořádnou porci povídání o divadle, filmu, vánocích a životě vůbec. Nutno říct, že divákům chutnalo obojí.
Kuchařská talk show v centru Mozaika má nakročeno k velkému úspěchu. Příštím hostem pořadu bude devatenáctého ledna zpěvačka, tanečnice a kytaristka Lucie Nosová.
Recept Nadi Konvalinkové
Staročeské zelňáky
Suroviny:
Hladká mouka, kysané zelí, sádlo i se škvarky (nejlépe čerstvé), sůl, kmín, mléko
Postup:
Na vál dáme mouku přisypeme zelí a škvarky, sůl, kmín a přidáme mléko. Zpracujeme těsto. To vyválíme na plát o síle cca 1,5 cm. Z toho tvořítkem (obrácenou skleničkou na víno) vykrájíme kolečka, která klademe na vymaštěný plech. Dáme do trouby zapéct při teplotě asi 200 stupňů. Pečeme 20-30 minut do růžova. Nejlepší jsou když je necháme uležet do druhého dne.
Poznámka:
Podáváme k vínu nebo pivu.
Dietní zelňáky
Suroviny:
500 g kysaného zelí, 250 g netučného tvarohu, 250 g hladké mouky, sůl, pepř.
Postup:
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, vyválíme plát a rozkrájíme na čtverce přibližně 5 x 5 cm.
Pečeme do růžova v troubě, na plechu vyloženém pečícím papírem.
Z uvedeného množství je asi 50 ks zelňáků.