První úrodou hroznů ze svahů u Jezuitské koleje v neděli 7. října odpoledne naplnili česači káď. Tam se bobule vína pod nohama dvou žen a poté v lisu proměnily v lahodnou tekutinu.

První předpanenské vinobraní tak dalo základy vzniku nové značky vína, které zatím ještě nemá jméno, ale na etiketě by se mělo objevit slůvko varhanář podle jména restaurace. "Vinohrady na svazích byly již dříve a tak se po osmdesáti, devadesáti letech opět vrátily a vydaly svoji úrodu," podotkl majitel pozemků Jaroslav Hádek, který přispěl k obnovení této tradice právě v těchto místech. Kromě ekologického pěstování se úroda z těchto vinohradů bude pod dohledem Lukáše Rudolfského zpracovávat přírodním postupem. "Máme vlastně takové první panenské vinobraní z keříků vína, které jsme sázeli před dvěma lety," zmínila majitelka restaurace Jaroslava Maturová s tím, že v příštím roce už očekávají větší výnos z tohoto vinohradu v historickém jádru Kutné Hory.

Vinné hrozny vystřídá v Restauraci U Varhanáře od 17. do 24. října zvěřina, neboť se chystají hody.