Zatímco pondělí 30. července bude patřit filmu Hurvínek a kouzelné muzeum, v úterý 31. července se diváci mohou těšit na Bezva ženskou na krku. Ve středu 1. srpna bude na programu film Bajkeři a letošní promítání zakončí ve čtvrtek 2. srpna Špunti na vodě.

Začátky promítání jsou naplánované vždy ve 21 hodin, od 18 hodin ale každý film doprovodí jiná hudební produkce z řad místních kapel. Vystoupí například Marcel Kříž, Palindromes, Vilémova kapela nebo Vinc Band a kapela Vesper.

Terezčin den v Církvici.
OBRAZEM: V Církvici pomáhala Terezce zábava dětí

Výtěžek z dobrovolného vstupného bude použit na podporu nadace Konto bariéry, se kterou Kinematograf bratří Čadíků spolupracuje od roku 2008. Za tu dobu se pro tuto nadaci podařilo vybrat přes šest milionů korun. Za celou dobu fungování Kinematografu Bratří Čadíků, se kterým je sponzorství různých nadací spjato už od roku 1998, se na dobročinné účely podařilo vybrat přes jedenáct milionů korun, obdarovány byly nadace jako je Pomozte dětem, Kapka naděje, Archa Chantal, Masarykův onkologický ústav v Brně či Dar Život.

Vybraná částka přitom rok od roku stoupá. Zatímco v roce 2016 to bylo „jen“ osm set tisíc korun, loni už se cifra blížila k milionové hranici. „Neustále přibývá míst, kam kinematograf jezdí. Města se sama ozývají s tím, že chtějí, abychom přijeli právě k nim,“ vysvětlil důvod, proč roste částka vybraná z dobrovolného vstupného Josef Čadík ml.

Trasa kinematografu se proto každý rok mění. „Letos máme sedm tras, jsou rozděleny tak, aby kinematograf po ukončení produkce v jednom městě nemusel jezdit nikam daleko přes půl republiky, ale popojel jen o kousek dál do nejbližšího města a jednotlivé produkce tak mohly plynule navazovat,“ vysvětlil systém logistiky Josef Čadík ml.

Kutná Hora, kde je kinematograf bratří Čadíků každoročně hojně navštěvován, je součástí trasy číslo 5. Další zastávkou pojízdného kina na této trase bude Český Brod, Nymburk a další středočeská města.

Setkání harmonikářů na Roztěži.
OBRAZEM: V Roztěži hrály harmoniky

Svoji letošní filmovou pouť pak zakončí v polovině září v pražských Klánovicích. „Termín ukončení se liší podle jednotlivých tras, ale do půlky září filmová produkce skončí na většině z nich,“ doplnil Čadík ml. S tím, že ještě v průběhu září bude známa vybraná část a předána zástupcům Konta Bariéry.

Finanční prostředky budou použity na nákup nejrůznějších nákladných zdravotnických projektů, jako jsou třeba rehabilitace a léčebné pobyty nebo zdravotnické pomůcky jako je walkaide, což je  kompenzačně-rehabilitační pomůcka, která u pacientů se syndromem „padající špičky“ pomáhá při chůzi zvedat špičku nohy, a tím usnadňuje chůzi.

Historie Kinematografu bratří Čadíků ale sahá dále, než do roku 1998. V České republice projekt funguje už od roku 1992, tehdy byl známý pod názvem P+P mobil kino. Od roku 2002 Kinematograf Bratří Čadíků vyráží pravidelně také na Slovensko.

Hlavním projektem Kinematografu bratří Čadíků je Filmové léto, v průběhu kterého se projektory rozjíždějí pod širé nebe jednotlivých měst. V roce 2017 projektory zavítaly do více než stovky českých měst a obcí a loňský rok se tak zapsal mezi dosud nejúspěšnější ročníky,

TRASA Č. 5
Kutná Hora • 30. 7. – 2. 8.
Český Brod • 3. – 6. 8.
Nymburk • 7. – 10. 8.
Lužec nad Cidlinou • 11. – 14. 8.
Chvaletice • 15. – 18. 8.
Třebechovice • 19. – 22. 8.
Chválkovice v Čechách • 23. – 26. 8.
Moravská Třebová • 27. – 30. 8.
Ostroměř • 31. 8. – 3. 9.
Ostrá • 4. – 7. 9.
Praha Hostivař • 8. – 11 . 9.
Klánovice • 12. – 15. 9.

Ilustrační foto
Senioři se dočkali, od srpna budou jezdit autobusem zadarmo