Festival začal tradičně, tzn. netradičně kostýmovanou procházkou městem a následně pasováním předškoláků z kolínských mateřských školek na panoše Družiny kolínských draků.

Na rozdíl od minulých let se akce neodehrávala v přírodní scenérii okolo Práchovny, ale tentokrát v sále CEROP kolínského zámku. Zaměstnanci Městské knihovny Kolín sehráli dětem krátkou pohádku, v níž ozřejmili, proč jsou ve znaku Kolína dva propletení draci. Venku k tomu vyhrávala kapela Tetovanka, které tak patřily první tóny letošního hudebního festivalu, který jen pár metrů od zámku, na kolínském Karlově náměstí záhy, odstartoval.

Názory, že se náměstí kromě hudbymilovného publika zaplní i živly, které ostatním náladu zkazí, se nepotvrdily. Úvod přehlídky patřil samozřejmě dechovce, konkrétně Dechovému orchestru Základní umělecké školy Františka Kmocha v Kolíně, Velkému dechovému orchestru Kolín – Dolní Chvatliny a Lešovance, to už bylo náměstí slušně zaplněné.

Chorvatský Big Band Makarska doplnili v dechové sekci muzikanti z následujícího Kolínského Big Bandu, kteří poté nejen se svými kmenovými zpěváky, ale i s hostujícím Davidem Krausem vrátili fanoušky do zlatých šedesátých let písničkami Karla Hály nebo Karla Gotta. Herec a zpěvák přijel i s přítelkyní, tenistkou Barborou Strýcovou a oba se ochotně fotili s fanoušky.

První festivalový den bez vstupného nepřinesl žádné problémy.
První festivalový den bez vstupného nepřinesl žádné problémy

Další místní orchestr, Harmonie 1872, si na pódium pozval dětský sbor i část dudácké kapely. Pak už přišla v pohodové atmosféře oslava muziky a zpívání, to když nejdříve podmanivou náladu vytvořila nejstarší tuzemská folková kapela Spirituál Kvintet, kterou na několik skladeb doplnil Hradišťan s Jiřím Pavlicou, který pak sám už zcela zaplněné náměstí rozezpíval třeba Masarykovou Ach synku, synku.

To ještě diváci seděli na všech připravených židlích a lavicích, na hudební tečku pátečního programu se však milovníci valašskomeziříčské kapely Mňága & Žďorp nahrnuli k pódiu, aby si vychutnali náladu hořkosladkých písní této tuzemské legendy. A dlouho po půlnoci si náměstí zpívalo nestárnoucí pecky jako Hodinový hotel, Písnička pro tebe, Nagasaki Hirošima nebo I cesta může být cíl. Zaznělo ale i několik skladeb z nejnovější desky Třínohý pes. A že jde o koncert v rámci Kmochova Kolína, podtrhl jeden z fanoušků, který na kytarové riffy z pódia odpovídal trumpetou.

Sobota byla na muziku nejnabitější

Tradiční sobotní průvod všech účinkujících vyrazil jako obvykle od Vodního světa, trasu lemovaly špalíry tleskajících a povzbuzujících diváků. Mažoretky a muzikanti došli na Karlovo náměstí, kde všechny zúčastněné přivítal starosta města Vít Rakušan.

Sobota byla muzikou nejnabitější den. Už od dopoledne na Karlově náměstí vyhrávaly orchestry základních uměleckých škol z Chotěboře, Chlumce nad Cidlinou, Němčic nad Hanou a z Chrasti, po poledni je vystřídala dechovka z družebního německého Kamenze a čekání na příchod průvodu zpestřil skotský dudácký band, ovšem z Čech.

Po přivítání starostou se na pódiu vystřídaly opět mladí muzikanti ze ZUŠ Klatovy a Krnov, dospělí z Uničova a před devatenáctou hodinou jej opanovala místní Městská hudba Františka Kmocha s mnoha sólisty a náročným a ve výběru repertoáru vážným programem. Není proto divu, že když se do nástrojů opřeli muzikanti z krojované slovenské Drietomanky, ihned se zaplnil parket tancujícími.

Kmochův Kolín má další vrchol za sebou.
Kmochův Kolín má další vrchol za sebou

Hlavní hvězdou sobotního večerního programu měla být Věra Špinarová. Po její náhlé smrti pořadatelé těžko sháněli adekvátní hvězdu, nakonec vsadili na slovenskou zpěvačku Janu Kirschner a její vkusný pop s přesahy do šansonu ocenilo opět zaplněné náměstí. Že se na dechové nástroje nechá hrát i jiný rytmus, ukázala následující Laura a její tygři, která se zpěvačkou Lucii Bakešovou roztepala nohy návštěvníků funky, soulem, jazzem i rockem.

Definitivní programovou tečku na Karlově náměstí učinil až po jedné hodině ranní písničkář Pekař se svojí partou, k bariérám z postelí vytáhl i děti školou povinné. Zahrál si s ním i kytarista spřízněných Rybiček 48 Michal Brener. V sobotu ale ožily i další alternativní scény.

Zaplněná synagoga tleskala muzikálovým melodiím v podání mladých zpěváků Václava Nedbala a Jany Svobodové, muzikantům z místní základní umělecké školy, především pak ale jazzrocku Pavla Jakuba Ryby, zpěvačce a klavíristce Haně Robinson či kapele Květovaný kůň se zásmuckým rodákem Jardou Svobodou z kapely Trabant.

V sále Na Zámecké vyhrávala k tanci nejen členům Klubu přátel Františka Kmocha Leškovanka a zaplněném chrámu svatého Bartoloměje v rámci Nocturna Dechový orchestr ZUŠ Přelouč.

Nedělní program v tradičním duchu

Nedělní program se nesl v tradičním duchu, jehož vrcholem byl Monstrkoncert zúčastněných hudebníků, ale pořadatelé ještě letos přidali závěrečný hodinový hudební bonbónek v podobě koncertu zpěvačky Nadi Urbánkové a kapely Bokomara. Jinak se v tropickém počasí ve dvou blocích se svojí show představily mažoretky, kterých ale bohužel nebylo mnoho a často tančily trojice či páry.

Tyto bloky svými koncerty proložily zahraniční orchestry z Rakouska a Maďarska, pak už nastal tradiční Monstrkoncert s filmovými i jinými melodiemi řízený přítomnými dirigenty a rozdělený na dvě poloviny. V té druhé pak několik francouzských šansonů zazpívala Radka Fišarová. A jako tradičně se na závěr ve finále sešli úplně všichni přítomní muzikanti, aby zahráli a zazpívali tři nejslavnější skladby Františka Kmocha.

Druhý den se Kmochův Kolín rozepjal do dalších scén i žánrů.
Druhý den se Kmochův Kolín rozepjal do dalších scén i žánrů

Zatímco v oba předešlé večery byly na náměstí tisíce lidí, v horkém popoledni jich dechovou tečku sledovaly stovky. „Přesně takhle by vypadala návštěvnost, kdyby pořadatelé sázeli jen na dechovou hudbu. Úkrok k dalším hudebním žánrům byl správnou cestou," shrnul jeden z fanoušků, který s Kmochovým Kolínem prožil celý prodloužený víkend.

„Počasí nám letos přálo opravdu nebývale, bylo horko, ale dešťové předpovědi se naštěstí nevyplnily. Stejně tak se nevyplnily obavy z následků vstupného zadarmo, které jsme mohli uskutečnit díky finančnímu sponzorskému příspěvku. Policie ani ochranka v podstatě neřešily žádné problémy a fanoušci si v hojném počtu užívali všechny koncerty, a to nejen na náměstí, ale i v synagoze, Na Zámecké nebo v chrámu svatého Bartoloměje. Už teď máme spousty nápadů a vytipovaná jména účinkujících na příští festival, který bude navíc půlkulatý," shrnul Petr Kesner, vedoucí odboru školství, kultury a sportu, který společně se svými zaměstnanci a externími spolupracovníky celý festival organizoval.

Poslední tečkou festivalu byla píseň o Vilémovi, co peče housky, v podání Nadi Urbánkové.

Ilustrační foto.
Houbaři na úlovky teprve čekají. Je sucho, shodují se