I letos akce připomene slávu lucemburské Kutné Hory a staré hornické tradice z dob, kdy se ve městě Kutná Hora těžilo stříbro a v mincovně razil Pražský groš. Do stříbrného města zavítá král Václav IV. i se svou chotí Žofií a družinou. Sjedou se zde také rytíři ze širokého okolí, aby se utkali v turnaji, který vyhlásil sám král.

Nebude chybět ani vystoupení hudební skupiny Gnomus, Krless nebo Peregrin. Tanec lidový a dvorský předvedou vsetínská děvčata Rondellus a dámy z Hortus Gratiae.

Návštěvníci si budou moci vyzkoušet na Královském stříbření i střelbu z luku, nebo budou moci navštívit historické stany rytířů a lukostřelců. Velmi zajímavé bude letos také vyprávění středověkého lukostřelce o nutné výbavě, druzích šípů nebo o tom, co je možné vidět ve filmu, ale úplně to tak nefungovalo.

Přijíždějící řemeslníci nabídnou lidem na tradičním jarmarku své výrobky a pochutiny všeho druhu. K ochutnání budou i pokrmy podle středověkých receptů. Středověké řemeslo představí například řezbář, hrnčíř nebo středověký židovský lékař. Ten předvede názorně i některé zákroky.

Ortenálie v Kutné Hoře
OBRAZEM: Studenti Gymnázia Jiřího Ortena si přichystali pásmo poezie a písní

Královské stříbření Kutné Hory okoření i vzácná iluminace, která zde bude vystavena. „Lidé ji mohou spatřit ve stále expozici silver boxu v Galerii Středočeského kraje,“ upřesnila pro návštěvníky Královského stříbření Edita Dvorská, PR manažerka projektů z Českého muzea stříbra. Jedná se o rozměrnou gotickou malbu na pergamenu, která detailním a takřka reportážním způsobem zobrazuje dobývání, prodej a zpracování stříbrné rudy.

Kutnohorské stříbření nabídne i v letošním roce novinky. Jimi budou například nová řemesla. „Díky zajímavému výkladu a názorným ukázkám si návštěvníci udělají skutečnou představu o tom, jak se ve středověku vyráběly věci denní spotřeby,“ upřesnila Edita Dvorská. Některé kroky si budou moci návštěvníci i za malý peníz zkusit vyrobit, například svíčku, náramek z kůže i střelbu z historických luků.
V rámci Královského stříbření jsou připraveny i zvýhodněné vstupy do některých kutnohorských památek.

Umění a výcvik dravých ptáků představí na kutnohorské akci i sokolníci. Lidé by neměli v zítřejším programu vynechat velké turnajové klání na koních, které se uskuteční od 13.30 hodin nebo pochodňový průvod a dvorskou slavnost od 21.30 hodin. Sobotní část Kutnohorského stříbření završí ohňostroj.

Lidé se na Královské stříbření již těší. "Nejvíce jsem letos zvědavá na jídla, která se budou vařit podle středověkých receptů," uvedla Alena Spěváková. Tomáš Vávra přijede na Královské stříbření Kutné Hory i se svou přítelkyní až Prahy. "Na Královské stříbření jezdíme každý rok. Baví nás historie, proto si vždy zajistíme i kostým a jdeme v průvodu," řekl Tomáš Vávra.

Kamenosochařské sympozium ve Zbraslavicích.
OBRAZEM: Kamenosochaři ve Zbraslavicích jdou do finále