Zahraje Double Guitar Band

Kutná Hora – Hudební formace Double Guitar Band zahraje zítra (20. července) od 17 hodin na Palackého náměstí v Kutné Hoře. Seskupení potěší posluchače jazzem a swingem. Koncert se koná v rámci akce Otevřené čtvrtky. Většina obchodů v centru města má v tento den prodlouženou otevírací dobu. 

Život na psí knížku tématem pořadu Kontakt na Regionu

Kutnohorsko – Každý všední den po 20. hodině vysílá Český rozhlas Region Střední Čechy pořad Kontakt. Hosté z různých oborů v něm odpovídají v živém vysílání na dotazy posluchačů. Dnes bude hostem psycholog Petr Hroch. Moderátorka Dita Vojnarová s ním probere výhody a úskalí života na „psí knížku“. Do Kontaktu se můžete se svými dotazy zapojit i vy – už dnes večer na frekvenci 100,5 FM. 

Lidé mohou v Kutné Hoře okusit baroko všemi smysly

Kutná Hora – Neobvyklou prohlídku s názvem Baroko všemi smysly mohou navštívit lidé na Hrádku v Kutné Hoře každý čtvrtek ve 14 hodin. Bratr kutnohorských jezuitů návštěvníky seznámí s cyklem obrazů Ignáce Raaba, které znázorňují výjevy ze života misionáře Františka Xaverského a jsou kulturní památkou. Při prohlídce také dojde na poznávání baroka všemi lidskými smysly.

Motorkáři pořádají Festlejt

Vlastějovice – Motorkářský klub Royal Riders Kutná Hora připravuje na sobotu 29. července již devatenáctý ročník „Festletjtu“. V chatovém táboře ve Vlastějovicích budou na hosty čekat motorkářské soutěže i hudební vystoupení kapel Kozičky, Zlomor a Axion.

Za hasičárnou lidé zhlédnou komedii Probudím se včera

Dobřeň – Letní biograf Dobřeň nabídne divákům v pátek 21. července od 21.30 hodin českou sci-fi komedii Probudím se včera. Film návštěvníci letního kina zhlédnou v případě dobrého počasí za hasičárnou. V případě deště v šipkovém klubu U Bejčka.

Skanzen zavede nejen do období mezi Matičkami

Kouřim – V kouřimském skanzenu v rychtě z Bradlecké Lhoty a ve statku z Týřovic se příchozí seznámí s lidovými obyčeji, které se vztahovaly k období vrcholícího léta. S tím je spojen především čas sklizně obilí, který tradičně zahajoval svátek svaté Markéty. V rychtě z Bradlecké Lhotě se proto připomíná slavnost dožínek. Instalace ve statku z Týřovic seznamuje s obdobím mezi dvěma významnými mariánskými svátky Nanebevzetí Panny Marie (tzv. „Matičky kořenné“ – 15. srpna) a Narození Panny Marie (tzv. „Matičky seťové“ – 8. září), které se označovalo jako „třikrát požehnané“ a „mezi Matičkami“. K těmto svátkům se vázal zejména dnes již zapomenutý zvyk žehnání bylin a semen obilí jako prvotin sklizně. 

Ve Vrdech se naučí přihlášené děti fotografovat

Vrdy – Fotografická dílna pro děti od 9 do 15 let se koná ve Vrdech od 24. do 28. července. Soustředění mladých fotografů uspořádají členové Fotoklubu Čáslav a Mario-foto. Každý den bude své zkušenosti z oboru předávat dětem jiný profesionální fotograf. Návštěvníci kurzu se tak naučí nejen zachytit hezké okamžiky, ale také se dozví více informací například o produktovém a zakázkovém focení.