Program sonát bude rozdělen do osmi koncertů od druhého do posledního festivalového dne a bude probíhat zpravidla v kostele sv. Jana Nepomuckého. Posluchači se Beethovenových děl dočkají od toho nejpovolanějšího. Umělecký ředitel festivalu a violoncellista Jiří Bárta nazval Konstantina Lifschitze vrcholným Beethovenovým interpretem. „Když jsem ho slyšel poprvé, hrál právě Beethovena. Bach a Beethoven v jeho podání, to je neskutečný zážitek,“ předeslal.

Z muzea Svět Škodovek v Mrači nedaleko Čerčan.
PODÍVEJTE SE: Nové muzeum potěší zejména milovníky škodovek

„Beethovenovský maraton“ měl původně proběhnout v roce 2020, který patřil oslavám 250. výročí od narození hudebního velikána. Kvůli pandemické situaci jej organizátoři přesunuli na letošní čtrnáctý ročník, aby o tento unikátní projekt tuzemští posluchači nepřišli.

„Od narození Ludwiga van Beethovena uplynulo v prosinci 250 let, ale jeho hudba zní, jako by byla dopsána předevčírem. Klavír byl pro něj zásadním nástrojem. Díky dvaatřiceti sonátám budeme moc zažít fascinující cestu od raných prací mladého ambiciózního Haydnova žáka po poslední roky života skladatele zbaveného sluchu. Žádná ze sonát se nepodobá jiné. Je v nich celá škála lidských emocí. Mnohé z nich vyjadřují svůj charakter nebo impuls svým názvem: Patetická, Les Adieux (Sbohem) nebo Bouře,“ popsala klavíristka a hudební publicistka Dita Hradecká.

Náprstníky několika barev kvetou na Stvořidlech v Posázaví.
PODÍVEJTE SE: Náprstníky několika barev kvetou na Stvořidlech v Posázaví

Přibližně dvanáctihodinový program hraje klavírista kompletně zpaměti. Kromě Kutné Hory jej provede již jen v Hong Kongu, v Tokiu a na Taiwanu. „Zahrát všechny sonáty zpaměti, to je opravdu ojedinělé. I když slovo zpaměti nemám rád, hudební paměť je něco jiného než běžná paměť. Dostat do hlavy všech dvaatřicet klavírních sonát, to je opravdu mimořádný počin,“ zdůraznil Jiří Bárta.

Festivalový tým doufá, že Mezinárodní hudební festival Kutná Hora znovu přiláká početné posluchačské publikum. „Loni byla změna termínu na srpen vlastně skvělá, hudebníci hráli po půl roce, návštěvníci byli také nadšení z rozvolňování. Letos je situace jiná, spousta lístků prodaná není, lidé se bojí plánovat. Nikdo neví, co bude. Doufáme, že lidé přijdou, program je letos opravdu výjimečný,“ dodal umělecký ředitel.