Jméno Antonína Josefa Zavadila je především spojeno s velkolepým a dodnes ceněným dílem „Kutnohorsko slovem i obrazem", které vyšlo v roce 1912. Nevytvořil je sice sám, do díla byli zapojeni další učitelé regionu, ale jeho vedoucí práce je zřejmá. Nejenže tato publikace překypuje množstvím zajímavých informací, je také velmi kvalitně zpracována po stránce výtvarné, tiskařské, vazačské. A je na ní při vší odbornosti znát vřelý vztah autora i autorů k tomuto městu i kraji. Dílo je to dodnes nepřekonané.

Přitom Antonín Josef Zavadil nebyl rodilým Kutnohořanem. Pocházel z Moravy, z obce Hodějice u Slavkova. Učiteloval na mnoha místech, například v Dačicích, Třešti nebo v Ivančicích. V roce 1872 se dostal na Kolínsko, pak následovaly Uhlířské Janovice a konečně v roce 1880 Kutná Hora. Zde učil, později řediteloval na chlapecké (Drtinově) škole. Byl to veřejně činný člověk. Angažoval se v osvětové činnosti, psal a publikoval odborné i beletristické texty, vydal několik publikací, vesměs se vážících ke Kutné Hoře či Kutnohorsku. Angažoval se i v politice, často také vstupoval do odborných i veřejných diskuzí.

Přes své pracovní vytížení měl Antonín Josef Zavadil početnou rodinu. S manželkou Matyldou vychovali čtyři syny a dvě dcery. Polovina z tohoto počtu pak šla v otcových učitelských šlépějích.

Lednový Kutnohorský podvečer se pokusí vzdát poctu této významné regionální osobnosti. Bude také lehce opožděným připomenutím devadesátého výročí Zavadilova úmrtí, které připadlo na 16. listopad 2015.

Složení programu Kutnohorského podvečer bude tradiční. Bude jej tvořit četba krátkých ukázek ze Zavadilových textů, slovo odborníka i projekce dokumentárních filmů. V hudební části pořadu okres Kutná Hora zastupovat Chlístovice, konkrétně skupina Bohuslava Ryšánka.