Do městyse letos přijede na třicet fagotistů a dvacet hobojistů, kteří neváhají a za světovými lektory přijíždějí až z Kalifornie nebo Jižní Korey. Zde se nebudou jen školit-. Uspořádají i několik koncertů pro veřejnost. Posluchači se mohou těšit na hudbu v podání lektorů z Čech, Švýcarska nebo Německa i na účastníky kurzu a hráče na hoboje a fagoty.

První koncert se koná v sobotu 16. července od devatenácti hodin v Rytířském sále zámku v Ratajích nad Sázavou. Vystoupí zde hráči České filharmonie. Jana Brožková a Vladislav Borovka zahrají na hoboje a Ondřej Roskovec, Martin Petrák a Tomáš Františ na fagoty. Ve společném triu G. Ph. Telemanna se s hobojisty představí i mladá trumpetistka Hudby hradní stráže a policie ČR Marie Pačesová. Návštěvníci na koncertě rovněž uslyší i generálního ředitele České filharmonie Davida Marečka, který společně se Stanislavem Gallinem zahraje klavírní dvojkoncert. Na zahajovacím koncertě Letní fagotové akademie vystoupí ale i laureráti Soutěže ve hře na hoboj a fagot.

Druhý koncert se uskuteční 21. červnce od devatenácti hodin v Barokním refektáři Kláštera Sázava. Zde návštěvníci uslyší především díla barokních velikánů G. Ph. Telemanna, Antonia Vivaldi a dalších v podání komorních souborů Letní fagotové akademie.

Třetí koncert se bude konat v Klubu Pivovárek v Ratajích nad Sázavou v pátek 22. července Od dvaceti hodin. Do Ratají přijede renomované těleso Czech Philharmonic Jazz Band a zahraje jazzové a swingové hity od dvacátých let minulého století po současnost. Těleso je složené z hráčů České filharmonie, doplněné uznávanými interprety z pole české jazzové scény.

Závěrečný koncert Letní fagotové akademie připadne na 23. července. Od sedmnácti hodin zahrají v Rytířském sále zámku v Ratajích nad Sázavou všichni účastníci Letní fagotové akademie a představí díla, která během svého pobytu v Ratajích nastudovali. Na koncertě bude na dvouplátkové nástroje pohromadě hrát 60 muzikatnů.