Stěžejními body festivalového areálu jsou tři velká šapitó, tři menší stany v rámci „dětské sekce“ a open air scéna. Právě na ní se při setmění odehrálo úvodní představení přehlídky směsice špičkové akrobacie a dramatického umění. Po úspěchu Tatiany-Mosio Bongonga, která v roce 2019 dechberoucím způsobem přešla po laně přes Vltavu, svěřila Letní Letná letošní zahájení další provazochodkyni – Johanne Humblet z francouzského souboru Les Filles Du Renard Pâle.

Humblet si v představení Résiste podle pořadatelů „zahrála s gravitací“ v doprovodu živé hudby a vysoko nad hlavami diváků. „Neposlušná rebelka vysoko ve vzduchu. Porušuje pravidla a zahrává si s hranicemi,“ uvádí k představení festivalový web.

Přejímka historických vozů k závodu 1000 mil československých 11. srpna 2021 v Opletalově ulici před budovou Autoklubu České republiky.
PODÍVEJTE SE: Tradiční závod. Historická auta vyrazila z Prahy do Bratislavy

„Galerie překvapivých, charismatických, vtipných a okázalých postav, které zdůrazňují nejen něhu, ale především jedinečnost a křehkost mezilidských vztahů. Spojují fyzické riziko s humorem a emocionální hloubkou,“ dočteme se zase v anotaci k vystoupení rovněž „hvězdné“ francouzsko-švýcarské sestavy Cirque Le Roux. Její dílo „Jelen pod reflektory“ v podání šesti artistů mělo rovněž premiéru v úvodní den festivalu.

Čtvrteční představení bylo vyprodané už několik dnů předem. Obecně je ale podle organizátorů pro letošní ročník typické, že lidé nakupují lístky s menším předstihem. „Po loňské ‚light verzi‘ jsme se letos rozhodli pro plnohodnotný festival, ačkoliv to znamenalo kvůli hygienickým požadavkům náročnější přípravu i vyšší náklady. Kvůli potřebě kontrolovat bezinfekčnost návštěvníků či službě testů na místě musíme platit více obsluhujícího personálu,“ řekl Pražskému deníku ředitel a zakladatel Letní Letné Jiří Turek.

Vše je podle nicméně zorganizované tak, aby „festivalové městečko“ pojalo srovnatelné počty diváků jako před pandemií a pořadatelé tak mohli zaplatit „ty nejlepší“ novocirkusové soubory i v příštích letech. „Když jsme začínali, upřímně jsem věřil, že nový cirkus je svobodomyslný, romantický, kreativní a vzrušující. Že přináší lidem radost. Věřil jsem, že má budoucnost a že má smysl o tom přesvědčovat širší publikum. Mé přesvědčení trvá, v tuto dobu víc než kdy dřív,“ uvedl pak Turek ve festivalovém spotu.

Lístek na tři hlavní zahraniční hvězdy letos stojí 750 korun. Výrazně levnější jsou představení pro děti. Nejznámější české soubory vyjdou na 590 korun. Losers Cirque Company tentokrát „pořádá Konkurz - o vítězi akrobatické show rozhodne publikum“. Cirk La Putyka se zase v novince Runners „na obřím běžeckém pásu vžívá do současného člověka, který se snaží vše stihnout a dohonit“. A AirGym Art Company „zabydlela Hotel Laputa špičkovou závěsnou akrobacií“.

Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze, krmení srnek a muflonů.
PODÍVEJTE SE: Mufloni v nemocnicích. František Miksch se o ně staral deset let

Tradičně bohatý je doprovodný program festivalu, který nabízí vedle zpoplatněného večerního hlídání dětí od 4 let či příměstských táborů a víkendových kurzů pro děti i řadu koncertů, workshopů a dalších akcí. V mnoha případech pak bezplatně.

„Myslí se na začátečníky i pokročilé. Pod vedením zkušených lektorů je možné se přiučit funambulismu neboli chození po laně s balanční tyčí, vyzkoušet si točení talířů i chůzi po střepech a zapojit se do výtvarných workshopů. Jak vypadá vítězný souboj s gravitací, ukáže nejen ‚studentům‘ 23. srpna Žonglérský den zakončený podvečerní galashow,“ zvou pořadatelé kohokoliv k „osobnímu oťukání“ nového cirkusu a divadla.