Rozhovor s Miroslavem Papežem na téma křesťanství, víra a Noc kostelů

Co si představit pod názvem Noc kostelů?

Noc kostelů nabízí možnost přiblížení křesťanství široké veřejnosti. Je to noc plná nenucenosti a zároveň citlivosti a hloubky. Je to také příležitost poznat prostory, kde se křesťané schází. Návštěvníci se zde mohou seznámit s vírou prostřednictvím rozhovoru, hudby, umění, zážitků atd.

Jaký program tedy čeká návštěvníka?

V bohatém programu je zařazena historie sboru Apoštolské církve, biblická témata, modlitby, křesťanské písně, odpovědi na otázky týkající se křesťanství.

Proč se zapojila zrovna Apoštolská církev?

Je to jedinečná možnost ukázat na křesťanské prostředí i z jiného pohledu, než jak bylo doposud vnímáno z pohledu například katolické církve.

Co tímto dnem otevřených dveří chcete lidem sdělit?
To, že jsou v životě i jiné priority a pomoc, která běžně není k vidění. Chceme ukázat křesťanství, které není zavřeno pouze ve zdech modliteben a kostelů, ale je připraveno pomáhat lidem.

Noc kostelů začne v 18 hodin, proč zrovna tento nezvyklý čas?

Předpokládáme, že lidé v těchto hodinách mají více času, jsou otevřenější vnímat i duchovní oblast.

Kdo převzal záštitu nad touto akcí?

Noc kostelů je pod záštitou ministerstva kultury. Jmenovitě zaštiťuje tuto akci například předseda Vlády ČR Petr Nečas, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miroslava Němcová a mnozí další v oblasti jak sekulární, tak duchovní.

Sbor je velice útulný. Jaká je jeho kapacita?

Sbor není v současné době tak veliký, jako jsou sbory v Americe či jinde ve světě, ale doufáme, že skrze připravované akce mezi nás přijdou další lidé.

Mohou vás tedy lidé navštívit i v jiné dny, než prvního června, kdy se Noc kostelů bude konat?

Samozřejmě. Kdykoliv, přes týden je v budově otevřena prodejna křesťanské literatury, v neděli dopoledne běží shromáždění a v neděli večer jsou modlitby otevřené všem. Pro kohokoliv, kdo chce přijít. Probíhají také skupinky, srazy mládeže, pracujeme v Uhlířských Janovicích. Po dohodě se s lidmi scházíme i individuálně.

Plánujete v nejbližší budoucnosti nějaké další akce?

Nejbližší akce, kterou pořádá Apoštolská církev, je duchovní soustředění, které se bude konat od poloviny července v nádherném prostředí Zlatých hor. Také bychom chtěli navázat na loňskou akci, kterou byla návštěva významného pastora z Texasu.

Vyrážíte i do ulic?

Ano, to je další plán. Chceme začít pracovat na projektu „Děti ulice", tedy začít se věnovat dětem, které se po škole toulají po ulicích. Dát jim smysl pro odpoledne, připravit jim zajímavý program, ukázat dětem, že existuje i něco jiného, než se jen bezcílně toulat s cigaretou v ruce.

Když lidé přijdou do sboru Apoštolské církve, proč zde nevidí zahaleného kněze a zpovědnici ukrytou v prostorném kostele?

Zajímavá otázka. Prvotní církev totiž vůbec nesídlila v kostelech. Lidé se scházeli po domovech a v podloubích. Víra by měla být založena na vztahu s Bohem, ne na pozlátku, monumentálních prostorech a zpovědnicích.

Prozradíte nám tedy rozdíl mezi věřícími?

Mezi upřímně věřícími není rozdíl, je jen rozdíl mezi církvemi a jejich přístupu k životu, ve víře. Jsou tři typy církví: evangelikální, kam bychom zařadili naši církev, dále jsou církve evangelické a církev katolická. Zásadní rozdíl je ve výkladu některých pasáží Bible a v křtu. Například katolická církev křtí narozené děti, které se samy nemohou rozhodnout. Víra je aktem rozhodnutí. A pokud se nemohu sám rozhodnout a udělá to za mě někdo jiný, pak se to stává tradicí a s vírou to nemá mnoho společného. Naše církev křtí až v okamžiku, kdy je člověk sám rozhodnut.

Chtěl byste lidem jako pastor něco vzkázat?

Zaprvé, a to je ta nejdůležitější věc: Bůh je miluje. Všechny bez rozdílu, ať v životě provedli cokoliv. Zadruhé, Bůh tomuto původně křesťanskému, nyní ale ateistickému národu zaslíbil záchranu. Co se týká Kutné Hory a okolí, máme nádherné zaslíbení, že „z Kutné Hory vyjde světlo, které zasáhne český národ", a já věřím, že Bůh toto zaslíbení naplní.

Autor: NICOLE HUBIČKOVÁ