Stříbření se odehrálo o víkendu 24. a 25. června se v Kutné Hoře uskutečnil již XXVI. ročník Královského stříbření Kutné Hory.

Jako v loňském roce byl programový prostor rozdělen do tří míst – k chrámu sv. Barbory, do zahrad Jezuitské koleje a na kolbiště vytvořené na nádvoří Jezuitské koleje.

Sobotní program zahájil průvod rychtáře s Horníky a následovaný Královským průvodem. Král převzal symbolický klíč od města Kutná Hora a následoval program slavnostního vítání krále a královny, v rámci kterého došlo také k plánovanému překvapení. Na žádost jednoho z diváků minulých ročníků, zapracovali organizátoři do textu scénáře i opravdovou žádost o ruku. Tomáš Kratochvíl, v té chvíli v kostýmu králova rytíře, požádal svého panovníka o povolení vyvolit si za manželku Annu Halfarovou coby kutnohorskou patricijku. Zásnubní prsten předal ohromené partnerce před všemi diváky.

Dále už mohli diváci sledovat plynulý program dvou dnů návratu do středověku - tance lidové (Rondelus) i dvorské (Hortus Gratiae) nebo se zaposlouchat a poskočit si v rytmu středověké hudby v podání hudebníků Gnomus, Krless nebo Peregrin. V zahradách probíhaly další rytířské souboje, pro děti byla připravena pohádka Komediantů na káře a tradičně velký potlesk sklidili žongléři Agripa.
Program navazoval královským soudem a oblíbeným velkým turnajovým kláním na koních (Štvanci) a turnajem v lukostřelbě (Vinedi). Večerní program pak začal pochodňovým průvodem, po kterém následovala dvorská slavnost a ohňostroj.

Žáci představili veřejnosti odpočinkovou zónu.
OBRAZEM: Žáci představili veřejnosti odpočinkovou zónu

Nedělní ráno patřilo tradičně „Stříbrné mši“ v chrámu sv. Barbory, program opět „běžel“ na třech scénách, na hlavní scéně měli diváci možnost zhlédnout například přehlídku městské hotovosti nebo svatbu na dvoře krále Václava. Odpoledne proběhla na kolbišti tradiční lukostřelecká disciplína střelba Ku ptáku a vyvrcholením nedělního dne bylo velké turnajové klání na koních, které jako v minulých letech sklidilo bouřlivé ovace diváků.

Během celého víkendu se pak návštěvníci mohli dozvědět více o středověkých řemeslech a některá si sama vyzkoušet stejně jako střelbu z historických luků – o atmosféru i aktivní výklad se postarali členové spolu Tempus Artificum. Tradiční součástí akce byli také sokolníci Teir, kteří představili divákům výcvik dravých ptáků. V tropickém počasí se velké oblibě těšila lazebna, ve které si návštěvníci mohli dát koupel nebo masáž. K ochutnání byly pokrmy středověké kuchyně – například mrkvové placky, hrachové kuličky a další.

Děti se vyřádily na historických kolotočích, v dobové střelnici a v několika výtvarných dílničkách. Součástí akce byl i tradiční jarmark se 112 stánky, na kterém prodejci nabízeli převážně své ručně vyrobené výrobky.

Pro návštěvníky Stříbření bylo připraveno také zvýhodněné vstupné do většiny kutnohorských památek.

Ilustrační foto
Kutnohorsko potrápil silný déšť, hasiči odstraňovali spadlé strom

A jaké je hodnocení letošní akce?

„Byla jsem letos poprvé, byl to nádherný víkend, na který nezapomenu. Byla jsem natěšená na něco, co bude moc krásné, ale bylo to mnohonásobně hezčí. Děkuji všem za nádherný zážitek,“ píše paní Veronika na FB stránce Stříbření.

„Jako každý rok se nám to moc líbilo. Měli jste to výborně udělané. Jezdíme se dívat už 5 let a stále se nám to líbí. Moc děkujeme. Organizátorům i účinkujícím velké díky za podívanou,“ píše pan Petr.

„Akci připravujeme několik měsíců ve velmi malém týmu lidí. Během příprav se potýkáme se spoustou problémů, zkrátka nic není zalité sluncem. Přípravy vždy vrcholí v pátek, kdy se již sjíždí někteří účinkující na první a jedinou zkoušku programu, ladí se poslední „zádrhely“ a nervozita stoupá… Když se ale v sobotu ráno program „rozjede“, vidíme mezi diváky staré známé tváře, ale i spoustu nových, dětské rozzářené oči a nadšení, přes veškerý stres jsme také sami nadšeni. A po akci? I po akci se řeší další a další úkoly, ale pozitivní reakce diváků, to, že si akci užili a strávili hezký čas v Kutné Hoře, jsou pro nás největší odměnou a motivací vydržet přes všechny těžkosti do dalších let…“ říká hlavní organizátorka akce PhDr. Světlana Hrabánková, předsedkyně zapsaného spolku Stříbrná Kutná Hora.

Návštěvnost letošního ročníku

platící diváci: 4 620
děti do 6 let, kostýmované děti do 10 let: cca 1200
hosté a partneři: 712

Další zúčastnění

účinkující: 298
tržiště: 254
média: 34
organizační služby: 52
hlavní pořadatelé, autoři: 10
celkem: 7 180 osob

Edita Dvorská, marketing a PR

Kapela Crystal Creek zahrála v Kutné Hoře
OBRAZEM: Kapela Crystal Creek zahrála v Kutné Hoře