Velkolepé půlnoční mše dobře znají obyvatelé Kutné Hory nebo Čáslavi. Místní kostely a katedrály přilákají v noci o Štědrém dnu stovky návštěvníků. Ani malé kostely v obcích na Kutnohorsku však v tu dobu nezejí prázdnotou. Jak potvrdili starostové několika vybraných obcí z kutnohorského okresu, lidem vánoční kouzlo kostela ještě stále stojí za to, aby se v noci o Štědrém dnu teple oblékli a užili si tajemnou vánoční atmosféru.

O půlnoci již doma v teple

Ačkoliv se pro štědrovečerní mše označují jako „půlnoční", nepředstavuje tato večerní hodina podmínku, kdy by měla mše začínat. V kostele sv. Martina v Červených Janovicích začne o Štědrém dnu mše již v 21.30 hodin. Povede ji farář Stanislav Tomšíček, se kterým se setkají v tento večer také občané v okolních obcích. Kromě Červených Janovic navštíví například kostel sv. Vavřince ve Zbraslavicích.

Na návštěvnost štědrovečerní mše si obyvatelé Červených Janovic nestěžují. Podle slov starosty Miroslava Ptáčka je rozhodně mnohem větší, než bývá při běžných mších. Vydá se i on v tento kouzelný večer do kostela? „Půlnoční mši navštěvuji pravidelně a do kostela chodím nejen o Vánocích, ale i o dalších svátcích během roku," potvrdil svoji letošní účast starosta Červených Janovic.

Kostel navštíví kolem stovky lidí

Kolem sedmdesáti až stovky lidí přiláká na Štědrý den mše do kostela Zvěstování Panně Marii v Bohdanči nedaleko Zbraslavic. „Přichází sem jak lidé věřící, tak i takzvaní jednoročáci nebo lidé, kteří si jen chtějí užít vánoční atmosféru," popsala oblibu štědrovečerní mše u občanů Bohdanče Anna Holubová. Ona sama je členkou farní rady, věřící a pravidelně vypomáhá v kostele, tudíž má o dění bohatý přehled.

Mši zde – stejně jako v Červených Janovicích a Zbraslavicích – slouží Stanislav Tomšíček. „Pan farář je u nás krátce – letos v říjnu to je teprve rok, takže zde nemá dlouhé zkusenosti," sdělila Holubová. Předtím sloužil bohdanečské mše místní rodák Karel Pompe.

Mše zde v Bohdanči začne již v 17 hodin. „Tento čas lidem vyhovuje – stačí přijít domů a vše si připravit k večeři. Starší lidé se také většinou bojí pozdě v noci vyjít ven, zejména, aby neupadli," popsala Anna Holubová důvody, proč je tento odpolední čas vyhovující.

Pokud by v Bohdanči někdo chtěl vyloženě na půlnoční, má vždy možnost zajet si na ni do některého z blízkých měst. „V našem případě to je Ledeč nad Sázavou, kde pravidelně slouží mši doktor Bárta," dodala Holubová.

Dočkají se letos mše ve Vavřinci?

Velký otazník se prozatím vznáší nad štědrovečerní mší, která by se měla konat v kostele sv. Vavřince obci Vavřinec u Uhlířských Janovic.

„Štědrovečerní mše u nás bývá vždy od 17 hodin a vždy ji vede farář Václav Nekolný ze Zásmuk. Letos mu bohužel jeho zdravotní stav tuto mši nedovoluje sloužit, a tak mám zprávy pouze zprostředkované, že by mše měla být," prozradila starostka Vavřince Jana Semerádová.

Ačkoliv podle jejích slov není návštěvnost této vánoční mše nikterak závratná, do kostela se přijde podívat více návštěvníků, než je tomu při běžné mši. „Přijdou totiž i lidé, kteří normálně do kostela nechodí. Já sama se neúčastním, vyhovoval by mi spíše pozdější čas," poznamenala starostka Jana Semerádová.

Za mší do vedlejší obce

Z dalších obcí si mohou kouzlo štědrovečerní mše vychutnat například obyvatelé Rataj nad Sázavou. Tam se začne v 22 hodin v kostele sv. Matouše.

V Krchlebech si na vánoční mši musí obyvatelé počkat až na druhý svátek vánoční. Jejího vedení se na Štěpána ujme farář Bohuslav Stařík.

Nezřídka se musí obyvatelé vesnic vypravit za půlnoční štědrovečerní mší do nedaleké obce. Tak tomu bude letos například v případě občanů z Křesetic. Ti si mohou zajet do nedalekého Malešova.

Kam na Štědrý den na mši?

BOHDANEČ
- kostel Zvěstování Panně Marii
- od 17 hodin

RATAJE NAD SÁZAVOU
- kostel sv. Matouše
- od 22 hodin

KŘESETICE
- nutno zajet do Malešova

KRCHLEBY
- kostel sv. Václava
- 26. prosinec

ČERVENÉ JANOVICE
- kostel sv. Martina
- od 21.30 hodin

VAVŘINEC
- kostel sv. Vavřince
- od 17 hodin, pro nemoc faráře prozatím není konání mše definitivně rozhodnuto

MALEŠOV
- kostel sv. Jiří
- od 22 hodin