Sedlecká pouť se tak odehraje, třebaže bude skromnější, než jak ji lidé pamatují z minulých let. Potvrdil to organizátor Josef Tříska. Ten uvedl, že se Sedlecká pouť odehraje první neděli v červenci – to je 5. července. „Jak se postupně opatření rozvolňují, tak bych řekl, že nehrozí, že by se něco nedodržovalo,“ řekl k tomu, zda jsou pro jeho podnikání nastolená opatření komplikací při pořádání pouti.

„Lidé už venku mít roušky nemusejí, když jsou zachované rozestupy, dále se pravidla rozvolňují, budou se moci odehrát akce nad 2,5 tisíce lidí a podobně,“ shrnul, že pro tuto zábavu začínají být omezení příznivější, než ještě před pár dny.

Sedlecká pouť: vzhled dětského kolotoče se v průběhu desetiletí zase tolik nezměnil, i dříve byla u dětí oblíbená sedátka v podobě autíček, motorek či poníků.
Pohlednice z minulosti: Sedlecká pouť v Kutné Hoře

Návštěvníci Sedlecké pouti ale budou muset počítat s tím, že bude menší. Odehrávat se bude pouze na jedné ploše, a sice na větší poblíž benzínové stanice. Méně bude jak stánků, tak i atrakcí. Josef Tříska ale řekl, že návštěvníci o atrakce nepřijdou, co se týká jejich druhu – pouze bude méně samotných kolotočů. „Od každé atrakce tam bude jenom jedna, ne víc atrakcí stejného druhu,“ podotkl.

Na pouti se také pochopitelně objeví stojany s desinfekcí, jak jsou Češi zvyklí za poslední měsíce – desinfekce na ruce je prakticky všude na každém rohu. „Máme sjednané stojany na desinfekci a takové věci, na každé atrakci budou k dispozici. Co se týká této problematiky, tak jsme na ni plně připraveni,“ podotkl podnikatel Josef Tříska.

Přesto ale předpokládá, že ekonomický dopad koronaviru na oblast jeho podnikání bude zásadní. „Určitě bude pouť méně výnosnější. Také to na nás dopadne, lidé jsou stále vystrašení,“ naznačil. V době, kdy jsme s Josefem Třískou hovořili, byl na pouti v Praze – předtím v Benátkách i Milovicích.

Vizualizace budoucího parkoviště v Sedlci.
Parkoviště autobusů v Sedlci stále čeká na investora

A všude pozoruje, že chodí méně lidí, než by to bylo obvyklé, kromě toho někteří neustále nosí roušky v místech, kde je větší koncentrace lidí. „Zatím to je celkově slabší, to je jasná věc. Na návštěvnících je vidět, že se obávají. Přijdou, svezou se a odejdou,“ řekl. Zatímco v minulých letech nebylo nic neobvyklého, když lidé strávili na pouti celý den, letos to bude zřejmě jinak. Obava z koronaviru stále přetrvává.

Jak ale Josef Tříska poznamenal, například u hudebních festivalů je situace ještě komplikovanější. „Na pouti nemáme žádná stanová městečka, festivaly jsou něco jiného. Na pouti to je dané. Ale když se stane něco jako koronavirus, logicky následují problémy. My jsme si s nimi ale poradili,“ odpověděl na otázku, zda organizátorům Sedlecké pouti ještě zbývá nějaká opatření či komplikace vyřešit, aby se pouť mohla konat.