Při této příležitosti se návštěvníci mohou těšit na operu italského komponisty Giacoma Pucciniho, Turandot, která byla realizována v exkluzivním prostředí Vídeňské státní opery v roce 1983. Svým dějem i nadčasově komponovanou hudební osnovou se Turandot stala prestižním titulem v pokladnici světové operní tvorby. Premiéry svého posledního díla 25. května 1926 v milánské La Scale se však Puccini již nedočkal, zemřel necelá dva roky před jejím nastudováním.

Ve verzi, kterou návštěvníci operního večera uvidí, se stěžejního partu prince Calafa ujal José Carreras, který letos oslavil již své sedmdesáté narozeniny a má za sebou bohatou kariéru. Debutoval v roce 1970 v Barceloně rolí Ismaila ve Verdiho opeře Nabucco. Jeho hvězda stoupala a do podvědomí široké veřejnosti se dostal díky své spolupráci dalšími excelentními tenoristy, Lucianem Pavarottim a Plácidem Domingem. Jeho působení mezi Třemi tenory i jeho nesčetné role v operách z něj udělaly žijící legendu. V roli prince Calafa z opery Turandot se výborný tenorista prezentoval na všech významných světových scénách v Evropě, USA i Austrálii.

Carrerasův hlas zazní v opusu Turandot U Kata v úterý 27. září od 18 hodin díky velkoplošné projekci opery. Dále se představí Eva Marton jako Turandot či Katia Ricciarelli jako Liu. Dirigentem představení byl Lorin Maazel.