Odborníci začali lustr, složený z osmi ramen a čítající tisícovku kostí, odstrojovat minulý týden a ve čtvrtek z kostnice vynesli poslední část – středovou konstrukci. Návštěvníkům se tak nyní naskytne pohled na interiér kaple bez lustru, který byl naposledy možný téměř před 150 lety.

Restaurátoři budou v ateliéru všechny části dál demontovat a renovovat je. Poškozené kosti nahradí rezervními, které získali z kostnice v Malíně. Nakonec vše uvedou do původního stavu podle pořízené fotodokumentace.

„Je tam velký problém s celkovou konstrukcí lustru. Jak s dřevěným materiálem, tak kovovým, protože v interiéru kaple je nadměrná vlhkost. To přináší problémy s nadměrnou korozí kovových materiálů a s hnilobou dřevěných materiálů," uvedl Král.

Kutnohorská kostnice prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Práce začaly předloni a mají trvat až deset let. Náklady se odhadují na 55 milionů korun, po celou dobu oprav je památka přístupná návštěvníkům. V současné době se dokončují opravy jižní terasy. První návštěvníci se po nich budou moci projít do dvou až tří měsíců.