To je třeba případ Zámekfestu a Minifestu. Tyto dva festivaly se letos spojily v jeden 
a zaručené hudební kapely 
i regionální formace na něm zahrají své největší pecky od 27. do 29. června, a to na pódiu umístěném v prostorách takzvaného Zručského dvora. „Je nesmysl v tu samou dobu pořádat krátce po sobě dva festivaly," vysvětlil důvod Vlastimil Roflík, pořadatel Zámekfestu.

Vtěsnat do jednoho dne? Nemožné!

Program do více dnů rozšířil také Jiří Dohnal, mladý organizátor Festivalu Vidice. Tento festival, který se mezi ty zaběhlé na Kutnohorsku „prodral" loni poprvé, ve svém druhém ročníku také posílil. Letos se uskuteční v termínu od 25. do 27. července. „Sešlo se nám tolik kapel, co by na festivalu rády vystupovaly, že jsme je zkrátka nedokázali vtěsnat do jednoho dne. Vedení obce nám umožnilo uskutečnit festival ve více dnech," sdělil pořadatel Jiří Dohnal, který i letos na festivalu představí nejen loňské „staré známé" v podání kapely Monty Jack, ale i tahouny v podobě skupiny Sto zvířat.

Festivalovému programu 
v Kutné Hoře i letos tradičně kraluje Mezinárodní hudební festival, který se uskuteční 7. až 14. června. Chvíle klidu už jsou zvyklí s chutí obětovat také návštěvníci tradičního Královského stříbření Kutné Hory.

Festival zpestří kaskadérská show i bar v kamionu

Přitáhnout pozornost potenciálních návštěvníků festivalů není zrovna jednoduché. Své o tom ví i Vojtěch Pohorský, jeden 
z pořadatelů letošního Zámeckého minifest, který se 27. až 29. června odehraje ve Zruči nad Sázavou.

„Náročný je výběr kapel. Ne každý, koho bychom na festivalu rádi viděli vystupovat, má čas. Mají jiná vystoupení, potom je zase potřeba vybrat kapely z toho množství, co se nám jich nahlásí. Snažili jsme se vybrat kapely, které nalákají návštěvníky, protože jsou známé. Těmi jsou letos Iné Kafe a Jaksi Taksi," sdělil Pohorský.

Protože v okolí Zruče nad Sázavou působí řada oblíbených místních kapel, nejde ani na ty při organizaci festivalu zapomenout. „Místní znají dobře třeba ledečskou kapelu Ultima, známý je také Štěpán Kojan Band nebo naše Tři sestry banditos, takže i ty vystoupí," dodal organizátor Vojtěch Pohorský. Aby se zavděčil nejen zapřisáhlým rockerům, ale i těm, co si poslechnou „mírnější" hudbu, je jedno odpoledne pojato ve stylu pravé rockové párty.

Bar? V kamionu!

Další ze starostí organizátorů festivalu je také zajištění občerstvení, především pití ke svlažení v letních měsících. „Tentokrát budeme mít bar ve velikém kamionu. Dokonce v rámci festivalu bude i diskotéka, kterou bude DJ odtud řídit," sdělil dále Vojtěch Pohorský.

Kaskadéři 
na divých strojích

V neposlední řadě je potřeba postarat se také o zábavu diváků – například v době, kdy se na pódiu připravuje k vystoupení další kapela a ladí své nástroje, připojuje reprobedny a další techniku. „Pro letošní rok se nám povedlo zajistit návštěvníkům Zámeckého minifestu zábavu – ve dvou přestávkách vystoupí totiž kaskadéři, kteří si říkají Crazy Day. Se svými kaskadérskými kousky vystupují i ve filmech. Jeden 
z nich byl vidět například ve spotu Nemyslíš, zaplatíš," prozradil organizátor. Kaskadéři předvedou své kejkle na čtyřkolkách a motorkách. Tomu je potřeba přizpůsobit i prostor tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost návštěvníků. Vymezen bude páskami, za které bude již vstup zakázán. 

Přehled festivalů na Kutnohorsku

KUTNÁ HORA
– Mezinárodní hudební festival Kutná Hora (7. až 14. červen)
- Operní týden Kutná Hora (20. až 28. červen)
- Královské stříbření Kutné hory (21. až 22. červen)
- Creepy Teepee (11. až 13. červenec)
- Kutnohorská kocábka (16. srpen)
- Tyjátrfest (21. až 24. srpen)

NOVÉ DVORY
- Vesnický hudební festival 
(27. červen)

ČÁSLAV
- Banjo Jamboree (20. až 21. červen)
- Hudební festival Čáslav (9. až 10. srpen)

ZRUČ NAD SÁZAVOU
- Festival a 15 let založení Klubu panenky ČR (14. až 15. červen)
- Zručský minifest (27. až 29. červen)
- Zručská vrátka (9. srpen)
- Kotelnafest (9. srpen)

VRDY
- Festival Houkání Vrdy (16. srpen)

VIDICE
- Festival Vidice (25. až 27. červenec)