Spousta příchozích návštěvníků se ptala, zda budou fotografie i po skončení výstavy někde k vidění. Pro ty má České muzeum stříbra dobrou zprávu. Fotografie budou k vidění virtuálně.

„Výstava byla s velkou péčí i nadšením své kurátorky připravována v řádu let. Ve fotoarchívu je uloženo téměř 20.000 kusů fotografického materiálu a kolegové museli vybrat vhodný materiál, každý rok nechat zrestaurovat část skleněných negativů a následně vyvolat fotografie," uvedla ředitelka Českého muzea stříbra Světlana Hrabánkový. „Jsem velmi ráda, že tato práce byla veřejností oceněna a fotografie jsou nyní k vidění v digitální podobě na stránkách muzea," dodala ředitelka.

Autorem novodobých snímků jsou Pavel Šeplavý a Eva Entlerová, která byla také garantem výstavy. „Bylo těžké vybrat těch 40 fotografií, které byly na výstavu nakonec umístěny," připustila Eva Entlerová. „K nim bylo navíc potřeba pořídit současné fotografie, což probíhalo rok, od jara 2014 do jara 2015, abychom zohlednili i roční období na původních fotografiích," doplnila. Sama Eva Entlerová fotografovala jsem především o víkendech, aby byly novodobé fotografie co nejméně „rušeny" množstvím moderních elementů, například zaparkovaných aut.

Nejen obyvatelé Kutné Hory si budou moci obrázky prohlédnout na webu Českého muzea stříbra v sekci Výstavy a akce a podsekci Virtuální výstavy. „Do bychom chtěli v této práci pokračovat a doplňovat další. Například rodný dům Mikuláše Dačického z Heslova, sedlecký klášter nebo Vlašský dvůr a další," doplňuje Eva Entlerová, která je od roku 2001 knihovnicí muzea a zajišťuje také badatelské služby.