Jak byste uvedl svoji novou knihu?
Tato kniha popisuje činnost kutnohorské pátrací četnické stanice, těchto pátracích stanic bylo zřízeno v celé České republice jenom čtyřicet. Působily v sídlech krajských trestních soudů. Jeden z nich byl samozřejmě i v Kutné Hoře.

Aktivitu pátracích stanic tedy přesně naplňovaly jaké činnosti?
Měly čtyři základní úkoly. Vyšetřování těch nejzávažnějších zločinů. Vedení soustředěné evidence pátrací služby, tedy kriminalistické evidence. Potom tím, že to byly první motorizované jednotky v celé organizační struktuře četnictva, byť byly vybaveny z prvopočátku jen motorovými koly s postranním vozíkem, tak kontrolovaly dodržování dopravních a policejních předpisů a díky své mobilitě vypomáhaly místním četnickým stanicím, pokud ty nebyly schopny vyřešit situaci nebo případ samotný.

V jak velkém prostoru pátrací stanice působily?
Územní obvod byl poměrně rozsáhlý, zahrnoval politické okresy Kolín, Kutná Hora, Čáslav, Chotěboř, Golčův Jeníkov, Německý (nyní Havlíčkův) Brod, takže to byl celkem velký prostor. Na něm řešili ty z nejzávažnějších trestních činů, tedy vraždy, násilné smilstvo, žhářství, padělání měny a samozřejmě spolu s tím se mohly zabývat i méně závažnými případy.

Vraťme se ke knize, na co se čtenáři mohou těšit?
Kniha obsahuje 50 povídek z let 1928 až 1942. Je to téměř patnáctileté období, kdy pátrací četnické stanice na našem území působily. A shodou okolností se na té kutnohorské vystřídalo 50 četníků a čtyři služební psy. Jejich jména jsou v knize také uvedena.

Kde jste sbíral podklady pro osoby četníků?
Já jsem se postupně seznámil s potomky několika z nich. Takže čtenářům se v bohatém obrazovém materiálu seznámí i s podobami některých z nich.

Zločiny a příběhy sou reálné a nebo se jedná o fikci?
Všechno to jsou skutečné kriminální případy, které se staly a byly řešeny kutnohorskou četnickou pátrací stanicí.

Je velký rozdíl mezi formou a vyprávěním obou vašich knih o kutnohorské pátračce?
Zatímco v první knize se čtenář více seznamoval s reáliemi pátracích stanic, což znamená, co byly pátračky, kdy vznikly, jaké měly úkoly, jak se zvyšoval početní stav jejich příslušníků, jak se rozšiřovalo a měnilo jejich technické vybavení atd., tak druhá kniha je věnována spíše konkrétním případům a kutnohorským reáliím.

Můžete uvést třeba jeden dva zajímavé případy?
Jsou tam například velice zajímavé případy z doby okupace. Z nich vyplývá, jakým způsobem byli četníci zapojeni do odbojové činnosti. Okupanti věděli, že v četnictvu nemají naprosto oddaný a poslušný nástroj, jak si někteří z našich občanů mohou myslet. Byla tam obrovská rezistence. Samozřejmě vyšetřování, které vedlo gestapo a německá kriminální policie vedla k těmto státobezpečnostním sabotážím a kauzám. No a ty následky pro pachatele, byť nezúčastněné, byly v mnohých případech fatální. Četníci se snažili napomáhat odboji různým zlehčováním a zamlžování. Například během požáru, který byl založen s cílem zkreslit hospodářské výsledky i v mnoha dalších případech. Jelikož je tu tabáková továrna, tak se různě kradl tabák atd. I když je pravda , že se s ním i kšeftovalo. Některé případy jsou i takové humorné a úsměvné. Dýchají takovou tou atmosférou prví republiky, která byla zakalená příchodem okupace.