Jak název napovídá, výstava připomene populární český seriál. „Není to ale naše původní myšlenka, výstavu jsme si jako celek zapůjčili od Letohrádku Mistrovských v Brně, kde tato výstava původně vznikla," prozradila Eva Boumová z Infocentra ve Zruči nad Sázavou. Podle ní je příprava výstavy nyní v plném proudu a její návštěvníci se mohou těšit i na několik novinek, které vymyslel zručský tým. „Přesné detaily teprve dolaďujeme, nicméně připravujeme třeba daktyloskopické sledování otisků pomocí lupy, kdy úkolem bude poznat ten správný," uvedla Eva Boumová.

Výstava „Rada Vacátko zasahuje aneb Hříšní lidé města pražského" nabídne bohatě vybavené expoziční místnosti, ve kterých představí historii tohoto seriálu. Návštěvníci zde rovněž naleznou dobové kostýmy, rekvizity, ale také historky z natáčení. Velkým lákadlem je zejména účast návštěvníků při vyšetřování tajuplné vraždy továrníka Skalského. „Budou si moci zahrát na asistenty inspektorů," prozradila Eva Boumová s tím, že interaktivní výstava rozhodně není určená jen pro dospělé. Naopak. Je určená dětem a školákům, ale především celým rodinám. „Zkusit vypátrat vraha by mohlo být pro děti a školáky velkým lákadlem. Seriál ale možná už neznají, takže rodiče by jim mohli vysvětlit, o co vlastně jde," doplnila k cílové skupině výstavy Boumová.

Pátrání po vrahovi bude v závěru ukončeno policejní rekonstrukcí, po které by „asistenti" inspektorů měli poznat, kdo je vrahem. Kromě toho ale bude připraven bohatý doprovodný program. „Návštěvníci například budou skládat části obličeje, nebo bude jejich úkolem zapamatovat si předměty či poznat rozdíly na fotkách," řekla Boumová. Část programu výstavy se stále ještě připravuje, jde například o sledování přes klíčovou dírku. „Tento úkol je zatím takové tajemství, čekáme ještě na přesné instrukce," doplnila Boumová

Výstava začne v galerii zručského zámku 24. března v 10 hodin a přístupná bude až do soboty 28. května.