Předchozí
1 z 6
Další

Karel Tomášek: Dobrá vína se nedělají jen na Moravě

Karel Tomášek je hlavním sommelierem Vinných sklepů Kutná Hora a to i přesto, že žije až v Podkrkonoší. „Celý život jsem se živil úplně něčím jiným, pracoval jsem ve finančním sektoru. Ale už před těmi mnoha lety jsem věděl, že tam nechci zůstat do konce života. Víno jsem měl jako velkého koníčka a při jedné akce tady ve Vinných sklepech jsme si s Lukášem a Stanislavem Rudolfskými slíbili, že až ve finančnictví skončím, půjdu k nim do vinařství.“

Sommelier Karel Tomášek.

„Do Vinných sklepů z Podkrkonoší dojíždím, i když ne každý den. Teď jsme například připravovali Svatováclavská vína, za chvilku budou Svatomartinská,“ popisuje aktuální dění ve vinařství. Při otázce, jestli je tedy něco jako hlavní degustátor Vinných sklepů, mě zarazí. „Mezi degustátorem, sommelierem a sklepmistrem je celkem zásadní rozdíl, lidé si to hodně pletou.“

Sommelier Karel Tomášek.

„Degustátor je člověk, který víno hodnotí a přiděluje mu určitý počet bodů. Podle toho se víno dostává na různé soutěže a prestižní akce. Sommelier vznikl z člověka, který původně víno dovážel na královské dvory, byl odpovědný za výběr toho vína v tom smyslu, že bude chutnat králi. Sommelier musí umět víno prezentovat. Potom je vinohradník, který se stará o hrozny. To je velmi důležité, ze špatných hroznů dobré víno nikdy neuděláte. Sklepmistr pak víno vyrábí.“

Sommelier Karel Tomášek.

„Dnes se dělá hodně velká věda z párování vína s jídlem, já toho příliš zastánce nejsem. Říkám, držme se naší vlastní chuti a toho, co chutná nám. Víno by vždycky ale mělo odpovídat charakteru oblasti, ze které pochází. To je příklad i Vinných sklepů Kutná Hora. My tady do vína nepřidáváme žádná zkrášlovadla, žádné kvasinky. Spoléháme na kvasinky divoké, které si víno přenese z vinice.

Sommelier Karel Tomášek.

Ve své sommeliérské praxi se při kupážování vína nedávno setkal i s knížetem Karlem Schwarzenbergem, kterému patří velká část pozemků, na nichž se nachází vinice Vinných sklepů Kutná Hora. „Byl jsem mile překvapen, jak moc pan kníže vínům rozumí a jaký je odborník. Někdy stačí dvě, tři věty a hned poznáte, jestli člověk vínu rozumí.“

Sommelier Karel Tomášek.

A jaké víno má osobně rád sommelier kutnohorských vinných sklepů? „Já mám teorii, že bychom měli především poslouchat své tělo, ono si samo poví, co potřebuje. Jsou dny, kdy si dám s chutí bílé víno, naopak dny, kdy si dám raději červené. Pokud bych ale měl přesto jmenovat, pak je to Rulandské bílé. Lidé v našich krajích si obecně myslí, že dobré víno může být je z Moravy, ale ona to není tak úplně pravda.“

Sommelier Karel Tomášek.