Předchozí
1 z 5
Další

Nejlepší partu jsem zažil v Kutné Hoře, vzpomínal fotbalista a trenér Kulhánek

Fotbalista a posléze fotbalový trenér Radek Kulhánek se narodil před osmačtyřiceti lety v Kolíně. „Celý život jsem žil v Červených Pečkách,“ prozradil. Tam také začal v pěti letech s fotbalem a nyní je také tamním zastupitelem. „V té době ani jiný sport nebyl. Je pravda, že jsem v deseti letech zkusil tenis, protože soused přes ulici byl zarputilý tenista. Rodiče mně k němu dali, ale nechytlo mě to,“ vzpomínal Kulhánek. Od osmi let pak začal jezdit trénovat třikrát týdně do Kutné Hory.

Fotbalový trenér Radek Kulhánek.Zdroj: DENÍK/Michal Pavlík

Na základní školu chodil Kulhánek do Červených Peček. Poté se vydal na Střední průmyslovou školu v Kutné Hoře. Za kutnohorskou Spartu hrál až do chlapů. Před vojnou se ale vrátil na hostování do Červených Peček. „Na vojnu jsem šel v létě v rámci výběru branců. To chodili fotbalisté. V Hodoníně mě vybrali do Sušice. Hráli jsme třetí ligu. Vojna byla díky fotbalu v pohodě. Služby se nás moc netýkaly, akorát jsme první měsíc museli absolvovat přijímač. Pak jsme de facto pořád trénovali,“ líčil současný trenér Kutné Hory.

Fotbalový trenér Radek Kulhánek.Zdroj: DENÍK/Michal Pavlík

Po vojně se Kulhánek vrátil do Kutné Hory, kde zažil skvělou partu a postup do divize. „Vyhráli jsme krajský přebor a následný rok bylo nejlepší fotbalové období. S kluky jsme hodně kamarádili, jezdili jsme i na dovolené. Nikdo nám nedával v divizi šanci, ale nám vše fungovalo,“ konstatoval. Po třenicích ve vedení klubu Sparta spadla a „Kulis“ šel na hostování do Benešova, následně do Kolína. „Pak už jsem se pomocí pantáty vykoupil a byl jsem volný hráč. Zahrál jsem si v Českém Brodě, v Čáslavi a v roce 2000 jsem začal díky synovi s trénováním v Červených Pečkách s dětmi.“

Fotbalový trenér Radek Kulhánek.Zdroj: DENÍK/Michal Pavlík

V Červených Pečkách se dostal Kulhánek do funkce hrajícího trenéra. „Dva roky v kuse jsem trénoval najednou děti, žáky a dospělé. Dnes už si to nedovedu představit,“ smál se trenér. S Pečkami postoupil až do I. A třídy, což považuje za dobrý začátek kariéry. „Dostal jsem nabídky z vyšších soutěžích a v Červených Pečkách zůstal jen ve vedení. Trénoval jsem v Libici nad Cidlinou, pak Polepy, kde jsem koučoval poprvé za peníze divizi,“ řekl Radek Kulhánek. Jenže Polepy skončily a Radek dostal nabídku na pozici asistenta trenéra v Kolíně.

Fotbalový trenér Radek Kulhánek.Zdroj: DENÍK/Michal Pavlík

„V Kolíně jsem dělal asistenta Romanovi Veselému, od nějž jsem se mnoho naučil,“ líčil Kulhánek. Rozhodl se však rozjet také vlastní kariéru a zamířil do Nymburka, kde s týmem postoupil do divize. Další Kulhánkovou štací, a prozatím poslední, je Kutná Hora. „Dostal jsem v roce 2016 nabídku od Tomáše Frejlacha. Vždycky jsem se chtěl do Lorce vrátit. Jednou jsme spadli z divize, pak jsme po oddlužení klubu budovali nový tým, který zachránil krajský přebor a další rok do divize postoupil. Loni jsme se udrželi kvůli koronaviru a letos nás čeká další těžký boj,“ shrnul kutnohorské angažmá trenér Sparty.

Fotbalový trenér Radek Kulhánek.Zdroj: DENÍK/Michal Pavlík