Je to chytrý tah od prodejců, zákazníci tápají a nevědí co kupovat, pak je tu něco, možná i zlevněné, co by se vlastně mohlo někomu z rodiny a nebo přátel hodit, a tak s tím hurá do nákupního košíku a jede se ke kase. Každý by si měl však měl v tu chvíli uvědomit, jestli je to opravdu to, co by daný člověk chtěl. Kolika z nás už pod stromečkem přistály věci, které se opravdu mohou hodit, ale na druhou stranu po nich nikdo moc netouží. Stává se, že jich je několik a na ten opravdový dárek, po kterém srdce touží, už nakonec nezbudou peníze.
Dárky většinou nakupuji až v prosinci a nebo, v případě, že vím, čím udělám radost, o něco dříve. Není to jenom tím, že financemi zrovna neoplývám a nechci je tedy vyhazovat jen tak oknem, ale převážně bych rád dárkem udělal radost.
Vybrat správný dárek je totiž umění. Ptát se, sondovat a nenápadně zjišťovat, co by si ten který člověk přál a poté vybírat po obchodech tu správnou velikost, tvar či barvu. Pořádně balíček zabalit a pak se těšit na výraz obdarovaného pod vánočním stromkem.
Dárky a Vánoce nejsou jen o tom koupit toho co nejvíce, svetr za pár korun se dá sehnat prakticky kdykoliv, ale mnohem více o porozumění mezi lidmi a sblížení se s nimi, což zahrnuje i poznání jejich přání a tužeb.
Osobně raději dostávám jeden dárek pečlivě vybraný, ze kterého se mi srdce po roztrhnutí obalu divoce rozbuší, než desítku jiných, na něž jsem narážel během těch několik měsíců „předvánočního šílenství" po různých obchodech a supermarketech po celé zemi.