Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil a k požití alkoholu před jízdou se doznal. Lékařské vyšetření s odběrem biologického materiálu, po provedeném poučení, nepožadoval. "Policisté muži zakázali další jízdu a na místě zadrželi jeho řidičské oprávnění," dodala.

Sedmadvacetiletý řidič vozidla VW Touran utrpěl naštěstí lehké zranění a byl převezen na ošetření k lékaři. Policisté při vyšetřování navíc zjistili, že řidič s vozidlem Mazda ještě před nehodou na uvedené křižovatce při své jízdě naboural po cestě zaparkované vozidlo Ford Mondeo a z místa nehody ujel k uvedené křižovatce.

2. ledna 2018 bylo řidiči vozidla Mazda sděleno ve zkráceném přípravném řízení podezření pro spáchání přečinu Ohrožení pod vlivem návykové látky.

"V případě prokázání viny a odsouzení hrozí za takové jednání odnětí svobody na šest měsíců až tři léta, peněžitý trest nebo zákaz činnosti," upřesnila Marečková.

Ohňostroj. Ilustrační foto
Na Silvestra měli opět záchranáři plné ruce práce

Alkohol za volant nepatří!

Alkohol se po požití nápoje, který jej obsahuje, postupně dostává z trávicího systému do krve. Protože není v organismu ve větším množství běžně přítomen a lze jej tak pokládat za cizorodou látku – drogu –, snaží se jí tělo odbourat. Záleží na mnoha faktorech, které ovlivňují rychlost, s jakou se alkohol z těla vyloučí. Vyloučení části alkoholu probíhá prostřednictvím dechu, potu a moči. Zbytek je zpracován v trávicím systému.

Mezi hlavní faktory, které mají na mechanismus odbourávání alkoholu z těla vliv, patří výška, hmotnost a pohlaví, stejně jako např. rychlost s jakou alkohol přijímáme. Za hodinu se tělo může zbavit zhruba 0,1 promile. Není přitom důležité, zda člověk spí nebo sportuje. Ani černá káva nebo tučná jídla zde nemají potřebný účinek. A nějaká zázračná pilulka proti opilosti neexistuje.

Dalším nebezpečím, které mnoho řidičů často podceňuje, je záludný zbytkový alkohol a následná „kocovina“ s celkovým útlumem. Výsledky výzkumů jasně ukázaly, že již hodnota kolem 0,2 promile v krvi způsobuje prokazatelné zhoršení schopnosti řídit. Vzrůstá tendence riskovat, nepřiměřeně se zvyšuje sebedůvěra, zhoršuje se schopnost rozeznat pohybující se světla a také se špatně odhadují vzdálenosti.

21. ročník mezinárodního hudebního festivalu Operní týden vyvrcholil inscenací opery Giuseppe Verdiho Macbeth.
KRÁTCE: Milovníky opery čeká další zajímavý večer