Výrazně se na otřesných číslech podílejí střední Čechy. Nehody zaviněné řidičem nemotorového vozidla – tedy přímo cyklistou – zde konce do července nepřežili čtyři lidé. Představuje to republikové prvenství. Na špici je v mezikrajském srovnání i údaj o těžce zraněných: z různých koutů středních Čech jich záchranáři transportovali do nemocnic dvacet, což je opět nejvíc ze všech krajů. Teprve 107 pacientů s úrazy lehčího charakteru tolik nevyčnívá; v porovnání všech 14 krajů jde „až“ o pátou příčku.

Zranění se má nahlásit

Skutečné počty malérů, které se cyklistům přihodily, mohou být i vyšší. Ne o všech nehodách se zřejmě policisté dozvědí. Naznačuje to alespoň pondělní výzva Evy Hašlové z územního odboru středočeské policie pro Prahu-venkov: Východ, aby občané informovali o všech nehodách na kole, při nichž tekla krev. „Pokud dojde ke kolizi se zraněním nebo podezřením na zranění, okamžitě ji telefonicky nahlaste. Přivolejte na místo Policii ČR (linka 158). V případě závažnějšího zranění volejte také záchrannou službu (linka 155), kde v případě potřeby dostanete také instrukce pro nejnutnější pomoc zraněným,“ zdůraznila Hašlová.

Rodný dům Jana Palacha už roky chátrá.
Palachův památník ve Všetatech otevřou na sklonku září

Překáželo hned pět stromů

Za prvních sedm měsíců roku policisté ve středních Čechách řešili 160 nehod cyklistů; nejvíce z nich v červenci. Leckoho možná překvapí, že jen 35 z nich se stalo mimo obec; zbývajících 125 pak v obcích a městech. Nejběžnější byly pády (65); následují střety s jedoucími vozidly (54) – a nechybělo ani devět nárazů do stojících aut. Vedle dvou střetů s chodci figuruje ve statistice ještě 20 nárazů do pevných překážek (z toho dvakrát do sloupu – a do stromu dokonce pětkrát).

Nejvíce nehod cyklistů, které ve středních Čechách řešila policie, se stalo o víkendu: čtvrtina, 25 procent (rovných 40 případů) připadá na soboty; na neděle pak 16 procent (25). Hned v závěsu jsou pak pondělky s 15 procenty (24). Pro cyklisty nejpříznivěji vyznívají úterky (9 procent) – a možná překvapivě rovněž pátky (10 procent).

Z preventivních opatření policistka Hašlová zdůrazňuje především používání přilby – a také upozorňuje, že alkohol nepatří nejen za volant, ale ani za řidítka. Naopak důležité jsou rozvaha a předvídavost. Připojit lze také varování Autoklubu ČR, mířící na uživatele stále oblíbenějších elektrokol. Výkonnější stroje mohou díky energii dodávané z baterie bez problémů frčet rychlostí, jaké dříve dosahovala motokola, jejichž jezdci už potřebovali řidičský průkaz. To je dobré mít na paměti – a chovat se podle toho.

David Rath, archivní foto z července 2018.
Rathovi sebral post zastupitele pražský soud. Stížnost v Brně nepomohla

Nehody zaviněné cyklisty do konce července

* Podle kalendářního měsíce:

Leden  Únor  Březen  Duben  Květen  Červen  Červenec
Středočeský kraj 11  19  41  38  44
Praha  15  17 19  21


* Podle typu komunikace:

I. třídy  II. třídy  III. třídy  Velké křižovatky  Sledované silnice  Místní komunikace  Účelové komunikace
Středočeský kraj  43  31  75  4
Praha 0 9 41  37 1


* Podle vlivu návykových látek:

Do 0,24 ‰  0,25 ‰ – 0,5 ‰  0,51 ‰ – 0,8 ‰  0,81 ‰ – 1,0 ‰  1,1 ‰ – 1,5 ‰  1,51 ‰ a více  Drogy
Středočeský kraj  5 24 0
Praha 1 0 0 11  1


Zdroj: Policie ČR

Pastva divokých koní a také zubrů a praturů vytváří na rozsáhlých plochách milovické rezervace vhodné podmínky pro život původních druhů včel.
Vybíjení zvířat v rezervaci není jen planou hrozbou