Mezi nejtragičtější měsíce patřil červenec, kdy zemřeli na Kutnohorsku při dopravních nehodách dva lidé. Podobně na tom byl i květen. Za červenec navíc oproti loňsku přibyl také počet dopravních nehod: z 58 v červenci 2017 se vyšplhal na 63. Celková způsobená škoda byla téměř 5 milionů korun.

Statistika za ostatní měsíce není ale o mnoho příznivější: v únoru bylo při dopravních nehodách na Kutnohorsku zraněno o devět lidí více, než loni, v březnu zase oproti loňskému roku dopravních nehod přibylo.

„Od ledna do září došlo na silnicích kutnohorského okresu k 521 dopravním nehodám, při nichž zemřelo osm lidí. Těžce zraněných bylo za stejné období 10, lehce zraněných 109. Celková škoda přesáhla 30 milionů korun,“ uvedla tisková policejní mluvčí Vendulka Marečková.

Příčiny dopravních nehod jsou v podstatě stále stejné. Celkem 218 nehod zapříčinil nevhodný způsob jízdy. Rychlost byla příčinou 93 karambolů, 55 dopravních nehod vzniklo nedáním přednosti.  Předjíždění zavinilo 16 srážek a střet se zvěří 112 událostí.

Kvůli smrtelné nehodě zůstala silnice mezi Přítoky a Miskovicemi uzavřena.
Tragická dopravní nehoda zastavila dopravu mezi Přítoky a Miskovicemi

Nejtragičtější nehody

Smutnou bilanci roku 2018 otevřela nehoda hned na počátku roku na nechráněném železničním přejezdu u Koudelova. Vlak se zde poslední lednový den v půl páté ráno střetl s osobním vozem značky Škoda Octavia, jehož řidič na místě zemřel.

Jiná tragická nehoda na Kutnohorsku se odehrála v květnu mezi obcemi Miskovice a Přítoky. Tehdy z neznámých příčin nabouralo do stromu osobní vozidlo, ve kterém se nacházely tři osoby včetně nezletilého dítěte. Jeden z pasažérů zahynul na místě, další později po převozu do nemocnice. V květnu to však nebyla konečná bilance vážných dopravních nehod.

Dopravní nehoda u Hlízova, na odbočce ze silnice I/38.
Nehoda čtyř aut zablokovala silnici z Kolína na Čáslav

K hromadné nehodě došlo na hlavním tahu I/38 u odbočky na Hlízov. V polovině května tam střetla čtyři osobní auta, mezi zraněnými byly také děti. Při dopravní nehodě bylo zraněno sedm osob, na místě zasahoval i vrtulník. Nehoda se ale obešla bez obětí na životech.

„Vážně poraněnou ženu jsme po základním ošetření letecky transportovali do nemocnice ve Střešovicích, tři děti a tři dospělé jsme stabilizovali a poté byli převezeni na oddělení chirurgie v Kolíně," uvedla mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová. Další nehoda, s vícero zraněnými se stala v srpnu u obce Hraběšín. Při nehodě dvou osobních aut bylo tehdy zraněno šest lidí, čtyři dospělí a dvě děti.

Tragicky se do policejních statistik na okrese zapsal také červenec 2018. Na začátku prvního prázdninového měsíce došlo nejprve ke smrtelné nehodě na čáslavském obchvatu, kde se srazilo osobní autos motorkou. Řidič motocyklu na místě zemřel, silnice byla v obou směrech uzavřená.

O 14 dní později zemřel další řidič. Tragicky tehdy skončila ranní jízda devětatřicetiletého muže, který řídil osobní vůz značky Ford Focus. "Muž jel ve směru od Mitrova, u Malejovic vjel náhle od protisměru a čelně narazil do stromu," uvedla Vendulka Marečková.

Nejnebezpečnější místa okresu Mezi nejnebezpečnější místa na silnicích na okrese patří tradičně křižovatka silnic zvaná Na Markétě mezi obcemi Suchdol a Miskovice. V srpnu se tady srazil cyklista s motorkářem, přičemž cyklista vina byla v tomto případě na strany cyklisty. Cyklista utrpěl poranění dolní končetiny a byl převezen do pražské nemocnice. Zranění motocyklisty vyžadovala letecký transport do pražské nemocnice.

Na stejné křižovatce bourala dvě osobní auta také v únoru. Oba řidiči byli převezeni do pražské nemocnice s těžkým zraněním. Nebezpečná je ale také křižovatka na čáslavském obchvatu u Kalabousku. V srpnu se tady střetl osobní automobil Citroën Saxo s motocyklem, kterému řidička osobního vozu nedala přednost.

Místo tragické dopravní nehody na silnici II/125 mezi Malejovicemi a Nechybou.
OBRAZEM: Nehoda u Malejovic skončila smrtí