„Na místě pracují členové tří jednotek dobrovolných hasičů a také jejich kolegové z Hasičského záchranného sboru Benešov,“ potvrdila Vladimíra Kereková, mluvčí Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje.

Území, které složky Integrovaného záchranného systému pročesávají, začíná poblíž Soběšína na Kutnohorsku a končí u nebezpečného jezu v Českém Šternberku. Délka prohledávaných břehů je v souhrnu osm kilometrů.

Ilustrační foto.
Muž se zřítil ze srázu nad řekou, hasiči ho přepravili na člunu

Mluvčí Policie ČR Petra Potočná vyvrátila prvotní informaci, že byli pohřešovaní chlapci účastníky letního Masarykova tábora nedaleko Soběšína.

„Jednalo se o mladistvé (15 až 16 let, pozn. red.), kteří kempovali bez dozoru dospělých v chatové oblasti u Sázavy,“ potvrdila policejní mluvčí. „Není to žádný tábor, kluci nejspíš vyrazili na čundr,“ dodala.

Hasiči v souvislosti s deštěm vyjížděli hlavně na čerpání vody.
Hasiči museli čerpat vodu i stavět bariéru

Chlapci se kolem půlnoci vydali svlažit do vody řeky Sázavy a do chatky se už nevrátili. „Na mole se našly jen jejich pantofle,“ sdělila mluvčí s tím, že řeka má nyní po deštích na vysočině zvýšený průtok a hladinu.

Do pátrání v okolí tábořiště a především v řece a kolem ní se zapojil také policejní vrtulník s termovizí. Hladinu křižují čluny hasičů. Ti z HZS Benešov propátrávají smrtelně nebezpečný jez v Českém Šternberku a pomoci jim jedou také potápěči z Poříčních oddělení Policie ČR Slapy a Nymburk.