Poslední dobou se ale tento osmadvacetiletý sportovec prosazuje i v jiných disciplínách jako je duatlon, triatlon nebo v čistě cyklistických disciplínách (viz. 12. místo v silniční Sudety Tour 2011). V následujícím rozhovoru popisuje bývalý atletický reprezentant uplynulou sezonu i plány do té budoucí.

Michale, máme téměř konec letošní závodní sezony, jak jste celkově spokojen a kterých výsledků si nejvíce vážíte?
Letos to byla zvláštní sezona, protože jsem se společně s přítelkyní přestěhoval do Plzně. Do té doby jsem bydlel v Třemošnici. Takže přišlo plno nových věcí, hlavně tedy práce, momentálně pracuji u bezpečnostní firmy. Není to první práce, takže se potřebuji ustálit a zažít si nějaký rytmus, což se myslím podařilo až teď na konci léta. Moc závodů jsem proto nešel, nejvíce jsem spokojený s triatlonem v Chlístovicích (2. místo) a Čáslavským duatlonem (1. místo).

Jste členem atletického oddílu v Čáslavi. Jak jste se vůbec ke královně sportu dostal?
Ano, jsem člen AC Čáslav a dále pak cyklistického oddílu Agro Kolín. K atletice jsem se dostal na ZŠ a přes učitele tělocviku začal jezdit na tréninky do Čáslavi k Janě Červenkové (bývalé atletické reprezentantce na 800 metrů). Později jsem běhal u Jarmily Kratochvílové, ale po zranění achilovky jsem přestal a začal postupně trénovat sám.

Dle výsledků ostatních závodů nejenom běháte. Jak se vám daří např. v duatlonu nebo jste zkoušel už i třeba triatlon?
Deset let jsem dělal střední a dlouhé běhy. Nyní třetím rokem cyklistiku, minulé dvě sezony i duatlony a mám za sebou letos i první triatlon, Železný Chlíst Open. Přes zimu chci začít plavat a podle toho, jaký klub seženu, dělat hlavně duatlon a triatlon.

Jak vypadá váš tréninkový den a vlastně i celá závodní sezona?
Hodně se to motá okolo kola. Sedím na něm pětkrát týdně. Před duatlonem jdu běhat deset dní předem, posiluju celý rok s vlastní vahou. Plavání jednou týdně. Celý rok sauna, v zimě masáže.

V neděli jste vyhrál čáslavský duatlon. Jak se vám závodilo a s jakým cílem jste do závodu šel?
Závodilo se mi super. Sedlo mi to. Závodil jsem na kole starém 35let! Svoje nemám, díky zlomené páce na brzdění. Ze začátku jsem na ostatní i čekal, a neběžel tak naplno. Pak jsem si uvědomil, že toho můžu využít a udělat si rozhodující náskok. Soupeřem byl jen Vodehnal, ten mě stíhal na běhu sice první okruh, ale moc jsem mu neutekl. Jenže je lepsí časovkář. Takže mě dojel po pěti km. Přišly kopce, ujíždím mu, jedu naplno a do poslední části už vím, že vyhraju. Do závodu jsem šel s cílem vyhrát. Nahlas jsem to neříkal, z jiného umístění bych byl zklamaný.

Jaké jsou vaše hlavní plány pro příští sezonu?
Chci nový směr, poradit se s lidmi co o tom něco ví. Trénuji se sám a to nestačí. Je mi 28 a chci ještě něco dokázat. Představa je taková, že bych byl rád za nějakou podporu, co se týče startovného, případně cestovného. Prostě nějakou finanční podporu a být mezi lidmi, co znají a poradí.

Michal Málek

Narozen: 1984
Oddíl: AC Čáslav
Sport: atletika, silniční cyklistika, duatlon, triatlon
Osobní rekordy:
1500m - 3:50,54
3000m - 8:23,95
5000m - 14:47,26

Michal Vavák