Unikátní akce, která se konala jako součást projektu České unie sportu ČUS Sportuj s námi, jehož mediálním partnerem je Deník, přitáhla i letos zástupy sportovních nadšenců jak z řad závodníků, tak i rekreačních vodáků, kteří se ovšem vyznají v peřejích a umějí svá plavidla kormidlovat.

Schopnost bezpečně ovládat loď je totiž jednou ze základních nutností pro každého, kdo uvažuje, že se pustí do splouvání Vavřineckého potoka, a organizátoři důsledně trvají na tom, že to není aktivita vhodná pro začátečníky. Respekt z náročné trati měla i dvojnásobná olympijská vítězka a mistryně světa v hodu oštěpem Bára Špotáková, která se přijela coby patronka projektu ČUS Sportuj s námi na odvážlivce na vodě v sobotu podívat.

První ročník HESU meeting se Zuzanou Hejnovou proběhl ve středu 13. září 2017 v Kutné Hoře.
Rozhodčí vzali kutnohorské výkony Hejnové i Svobodovi

„Bára se rozhodla, že na lodi nepopluje, ale pak toho docela litovala. Pokud jsem to správně pochopil, za rok by si to zkusila ráda. My zase byli moc rádi, že byla na akci s námi. Je to perfektní holka. Její návštěva byla nesmírně milá a lidé byli z její přítomnosti skutečně nadšení,“ popsal atmosféru letošního ročníku Vavřineckého potoka Václav Polák z pořádajícího Oddílu vodní turistiky Pečky.

Ten ostatně na adresu letošní akce nešetřil superlativy. „Všechno se náramně vydařilo, vážně. Úžasné bylo počasí – konečně dorazilo babí léto. Sice jsme letos měli méně závodníků, kterých přijelo asi 250, zato nám to vynahradili vodáci, kteří si přišli splout Vavřinecký potok nesoutěžně. V sobotu se jich na start postavilo 1 500 a v neděli se opakovalo totéž,“ prozradil Václav Polák.

Výsledky Vavřinecký potok 2017
muži K1: 1. Jaroslav Týnek st. (Cejni), 2. Martin Mališ (SK Zlíchov), 3. Martin Marčan (TJ ČSAD); ženy K1: 1. Barbora Sedlaříková (Vodácký oddíl Racek Brno), 2. Anna Holubová (Povoda), 3. Jana Zpěvníčková (SK Zlíchov); muži C1: 1. Mira Tatíček (Rasta Vichr Team), 2. Pavel Nosál (VK Slavia Hradec Králové), 3. Tomáš Vašátko (VK Slavia Hradec Králové); týmy C2: Daniela a Pavel Fojtíkovi (TJ Kobylisy); týmy GMX: Lukáš a Honza (Tunelteam R2).

Patronem soutěže se stal Jakub Štáfek Lavi z kultovního seriálu Vyšehrad (na snímku). „Chance je zábavná, odvážná a drzá, stejně jako on,“ řekla mluvčí firmy Markéta Světlíková.
Startuje soutěž Chance být hvězdou. Točte a posílejte videa

Vladimír Zemánek