Beni, sezona Benagu skončila, zažil jsi někdy horší ročník než ten letošní?

Ne. Jednoznačně nejhorší sezona v mé kariéře, jak trenérské, tak i hráčské. Jsem absolutně zklamaný přístupem hráčů k zápasu a jejich chování během základní části.

Na rozbor hráčského kádru je čas. Přesto, udělal na tebe nějaký hráč v této sezoně hodně velký dojem?

Největší skok, v pozitivním slova smyslu, měli jednoznačně Azem Brahimi, Marcel Rodek a Martin Mareš.


Ke konci soutěže jsi překvapil ukončením spolupráce s Filingerem a Brožkem, navíc v průběhu ročníku skončily některé nové posily. Litoval jsi někdy svého kroku o ukončení jejich angažmá a udělal bys v případě možnosti něco jinak?

Ano, udělal! Lituji toho, že jsem byl až moc měkký a v určitých případech i hodný, ale tato sezona je pro mě školou a ponaučením. Speciálně z vlastních chyb! Postupně… Kdybych nebyl emotivně vázaný vůči Filingerovi, kterého jsem měl v „občance" skoro 15 let, tak jsem na začátku sezony, kdy jsme měli sezení s vedením klubu (Ago, Skender, Klíma, Štěpnička a Beni) a Dan Brožek byl také přizván, dal na ostatní, protože všichni byli proti účinkování Filingera v Benagu. Samozřejmě měli pravdu. Já byl jediný proti všem. Zaručil jsem se za něj, že mu dám poslední šanci. Bohužel v jeho případě zbytečně. Nechci se o něm už vyjadřovat, protože to je ztráta času. Lituji jedině peněz, ale čert je vem.
Za druhé, kdybych dopředu věděl, že budu muset pro kvalifikaci na MS uvolnit Angellota a Amraniho, tak bych je nikdy nevzal, jelikož jenom vyřízení víz, letenek a celá organizace stála klub 5.000 Eur.
A do třetice případ Dana Brožka nechci nijak komentovat. On víc marodil, než hrál. Potřebujeme zdravé hráče. Tím jsem řekl vše.

Výkřikem do tmy byl krátkodobý návrat Filingera. Na čem ztroskotala tato staronová spolupráce?

Návrat Filingera byl špatný tah a opět dávám vinu sobě. Bohužel převládly city. Hned v prvním zápase dokázal, jaký je „psycho", když se nechal vyloučit a pak dva zápasy stál. Pak už bylo snadné se rozhodnout. Filinger u nás skončil navždy.

Nakonec jste sice postoupili do play off, to jste však museli sehrát výrazně oslabeni. „Mladí" se ale překonávali. V čem bys viděl pozitivum, případně negativum?

„Mladé pušky" Benaga se předvedly ve fantastickém světle a překvapily celou republiku bojovností a plněním taktických úkolů. Poprvé jsem měl tým, který se ztotožnil s mými požadavky a do puntíku je splnil. Samozřejmě, že v určitých momentech rozhodla nezkušenost. Já jsem i tak spokojený a hrdý, protože někteří hráči vůbec poprvé v kariéře hráli v play off.
Dalším velkým pozitivem bylo vidět, co dokáží hráči jako Rodek, Lištván, Brahimi a Váňa. Hráli uvolněně na 100 procent a zvedli se o pět tříd než předtím, když hráli s Filingerem, Angellotem nebo Amranim. Tito hráči ukázali, že na jejich postech nemusím shánět posily. Sami jsou posilami pro Benago.

Předposlední zápas čtvrtfinálové série s Tangem provázely velké emoce. Můžeš nyní prozradit, zda hrozba nenastoupení k poslednímu byla opravdu reálná?

Doufám, že nikoho nenapadlo, že bychom to mysleli vážně. To by bylo proti naší rodinné futsalové misi, kterou máme v České republice. Za léta v nejvyšší soutěži jsme se jistě zasloužili o pozici, na jaké je nyní český futsal. Jestli větším či menším podílem je diskutabilní. Chtěli jsme ukázat, jak jsme naštvaní a že jsme připraveni něco udělat, to si ale nechám pro sebe. Účel splnil své. Byli potrestáni rozhodčí, dodatečně byl potrestán hráč Tanga Chadzidis, skoro celá futsalové veřejnost přiznala, že nás rozhodčí úmyslně nebo neúmyslně zařízli a rozhodli o tom, že Tango postoupí. Velká hanba pro ně. Tango tohle nepotřebuje, ale „někdo" si to chtěl asi pojistit. Na „kdyby" se nehraje, ale kdyby Rodek nebyl vyloučen, s největší pravděpodobností bychom hráli semifinále my.

Z tvých posledních televizních slov jsem nabyl dojmu, že v semifinále přeješ Bohemians?

Extra nikomu nepřeji kromě Era-Packu. Tomu fandím po Benagu léta letoucí. Uznávám ho jako jediný klub u nás, který je po sportovní i jiných stránkách lepší než Benago. Určitě jsou největším favoritem ligy.
Co se týká dvojice Tango – Bohemians, očekávám postup Bohemians, kteří mají lepší kádr a zkušenějšího trenéra „lišáka" Vlastu Bartošku. V Bohemce jsou hráči, kteří umí jeden na jednoho a mají větší zkušenost než kluci z Tanga. Hlavně mají v bráně Vozára. Hlavní je, aby postoupil tým, který si to opravdu zaslouží. Bez pomoci rozhodčích.

Může vůbec někdo sesadit letos Era-Pack z trůnu?

Ne, jednoznačně ne. Pokud bude Chrudim pokračovat stejným trendem, tak to bude ještě dlouho trvat.

Otázka do budoucna. Jaké překvapení v kádru chystáš na příští ročník? Můžeš alespoň něco naznačit?

Žádná překvapení nechystám. Jak jsem říkal. Hráči jako Rodek, Lištván, Brahimi, Váňa, Ježdík a speciálně brankář Mareš dokázali, že si místo v základu Benaga zaslouží. S nimi budeme spolupracovat nadále, jelikož v sobě mají velký potenciál.
Určitě nebudu chtít, aby skončil kapitán Ago, protože jeho zkušenosti v obraně potřebuji ještě minimálně jednu sezonu, ale jedině za předpokladu, že bude zdravý a v plné kondici. Určitě chci, aby se futsalu věnovali mladíci z naší U16 a U18 – Dastych, Kvíčala, Novotný, Pospíšil a Veselý. V nich vidím budoucnost klubu. Chtěl bych přivést dva skvělé obránce se zkušenostmi ze zahraničních lig a v poslední řadě jednoho brankáře, který by byl ve dvojici s Martinem Marešem. Klíma by se měl plně věnovat pozici asistenta trenéra, protože předpokládám, že budeme mít i bez něj nejperspektivnější dvojici brankařů v ČR.
Sečteno podtrženo, chci vylepšit obranu. V ofenzivě strach nemám. Pokud se vše splní, Benagu se blýská na lepší časy.

V kuloárech se mluví i o příchodu zvučných fotbalových jmen do Benaga. Můžeme něco podobného v létě očekávat?

Nemyslím si, ale uvidíme. Čas ukáže své. Hlásilo se mi pár hráčů, kteří pomalu končí v zahraničí, že se chtěli věnovat jen futsalu, ale na to je ještě čas. Nechci předbíhat. Nechme se překvapit.

Na jedno jméno se musím zeptat. Jak to bude s Tomášem Pešírem, který momentálně hraje v Polsku?

Pokud se „Pišta" vrátí do Prahy, tak jsme domluvení, že uděláme oba dva maximum proto, aby se stal profesionálem a stoprocentně se věnoval futsalu. O jeho kvalitách je zbytečné něco psát. Je to srdcař a blázen do Benaga. Z mé strany je posilou no. 1! Chtěl bych ho radši než Brazilce či Kolumbijce.

Omílané téma futsalu je uvolňování hráčů z fotbalových klubů na zápasy. Ty jsi na to doplatil v posledním čtvrtfinále, kdy ti Hlavice nepustila Ježdíka. Dá se s tím vůbec něco dělat, případně jak tohle budeš před sezonou řešit?

U Ježdíka chci, aby se plně věnoval futsalu. I proto uděláme maximum. V play off ukázal, že na to má a právem patřil k těm nejlepším. Kdyby hrál první zápas v Brně, ještě jsme tento rozhovor nedělali. Už bychom byli v semifinále…

Na kolik je pravděpodobné, že se do Česka znovu vrátí Angellot?

Na padesát procent. Bude záležet jen na něm. Situace ve světovém futsalu se změnila. Je velká krize a ligy propouští hráče kvůli financím. Angellot je velmi drahý, takže buď se uskromní a bude u nás, nebo zůstane v Kolumbii, protože v Evropě mu takové peníze nikdo nedá. Pokud ale poskládáme kádr, o jakém jsem výše mluvil, tak Angellota potřebovat nebudeme.

Slyšel jsem, že se chystají změny i ve vedení klubu?

Během sezony jsem požádal rodinu, abych skončil v roli prezidenta a „všemohoucího" v Benagu. Chci se plně věnovat trenéřině. Bylo mi řečeno, že až skončí sezona, tak o tom budeme jednat. To se stane nyní. Mám před sebou stáž v Madridu s kamarády z týmu Caja Segovia a v červnu do Srbska na mezinárodní trenérský kurz v rámci mezinárodního turnaje. V poslední řadě v srpnu v mé rodné vlasti v Kosovu povedu první oficiální trenérský kurz pro kouče 1. a 2. ligy.
I s reprezentací Kosova jsou náznaky, že bych je do budoucna vedl jako kouč, takže uvidíme. Čas ukáže svoje. Další plány spojené s budoucností Benaga jsou takové, že bychom v Kosovu měli další Benago v mém rodném městě a byla by to jakási farma pro české Benago, odkud bychom postupně vytáhli nějakého kvalitního hráče jako je například Azem Brahimi, který se prosadil a bude i nadále působit v našem klubu.
Po účastech v posledních dvou letech na největším turnaji v Kosovu, kde jsme si udělali velké jméno s futsalem, je logické, že toho chceme využít a hlavně nejdůležitější bod je ten, že po uznání Kosova v UEFA a FIFA, což se brzy stane, se nám otevře cesta do Champions League s futsalovým klubem! Ano, plány mám dobré, jen je teď musím zrealizovat a k tomu do září, než nám začne tady nová sezona, je dostatek času. Držte nám palce.