Sokol Kutná Hora – BK Brandýs n. L. A 82:70 (24:10,48:25,63:50)

Sokol začal skvěle, Kocourek hned z prvního útoku zakončil parádně smečí neúspěšný nájezd Aufrechta z domluveného signálu. Domácí bránili zónově a Brandýs byl proti ní zoufalý, na začátku 4. minuty to bylo 10:2 pro kutnohorské basketbalisty. Prostředek první čtvrtiny byl hluchý na obou stranách, ale závěr první hrací části patřil Sokolu.

Stejně opaření jako v úvodu zápasu byli hosté i ve druhé čtvrtině, domácím se výtečně dařila střelba z perimetru, pod košem odváděl své penzum Kocourek, ale několika útočnými doskoky se proti výškové i váhové převaze hostů prosadil Honza Málek. Na konci 8. minuty se Kutnohorští dostali na dvacetibodový rozdíl ve skóre a stále se čekalo na zmrtvýchvstání Brandýsa.

Domácí doplatili na úzký kádr ve třetí čtvrtině, navíc na straně soupeře začal čarovat Chábek – jeho 13 bodů za toto hrací období vykřesalo naději, když to minutu před koncem třetí hrací doby bylo 60:48.

Ale Sokol velmi dobře vstoupil do poslední čtvrtiny, dařilo se všem hráčům na hřišti. Po tříbodové akci Vaváka v polovině čtvrté čtvrtiny to bylo opět o dvacet. Hosté sice díky dvěma trojkám Růžičky rozdíl ve skóre snížili, to už Sokol vystřídal většinu hráčů základní pětky. Cenné vítězství si kutnohorští basketbalisté vzít nenechali a oplatili hráčům z Brandýsa podzimní porážku.

Statistiky

Body Kutné Hory: Vavák 22 (1), Aufrecht 18 (2), Kocourek 15, Málek 14, Prušinovský 11 (1), M. Levý 2. Body Brandýsa: Ornst 19, Chábek 16… TH: 17/11 – 10/7. Fauly: 15 – 20. Trojky: 4 – 5. Rozhodčí: Laš, Týř.

Sokol Kutná Hora – Čelákovice 88:55 (31:12,44:30,67:36)

Sokol nastoupil bez Málka do zápasu proti tabulkově posledním Čelákovicím jako uragán, dařilo se mu v útoku i v obraně, první koš zaznamenali hosté až v 5. minutě první čtvrtiny. Výsledek první hrací doby sliboval střelecké hody, ale nakonec tomu tak nebylo.

Druhá čtvrtina vyzněla pro hosty, domácí několikrát zbytečně chybovali při rozehrávce a proti čelákovické zónové obraně 2 - 3 se jim přestalo dařit. Na konci druhé hrací části se soupeř dostal dokonce na dostřel (38:26), ale i Buriánkova úspěšná střela v poslední vteřině před poločasovou sirénou pojistila Sokolu vedení.

Ve třetí čtvrtině dali hráči Čelákovic pouhopouhých 6 bodů a to se prosazovali víceméně jen z čáry trestného hodu. Sokol hrál v pohodě, a šanci tak dostali do konce utkání všichni hráči napsaní v zápisu včetně hrajícího trenéra Petra Kratochvíla.

Na začátku čtvrté hrací doby se vyfauloval ústřední hráč hostů, rozehrávač Novotný, a o osudu zápasu tak bylo definitivně rozhodnuto. Sokol si připsal letošní třetí vítězství, celkově deváté, a posunul se do horní části tabulky KPI.

„Proti Brandýsu to byl opravdu povedený zápas. Dařila se střelba, akce v útoku, důležité byly i doskoky pod košem soupeře. Nezaznamenali jsme ani moc ztrát a dá se říci, že zápas jsme měli ve své režii od začátku do konce. Prostě jsme hráli, co jsme potřebovali. V neděli jsme soupeře nepodcenili a jasně vyhráli," zhodnotil víkendové boje trenér Kutné Hory Petr Kratochvíl.

Statistiky

Body Kutné Hory: Kocourek 32, Aufrecht 15 (4), Prušinovský 14 (1), Vavák 14, Buriánek 7, S. Levý 6. Body Čelákovic: Novotný 18, Jirků 10… TH: 15/7 – 16/12. Fauly: 16 – 20. Trojky: 5 – 5. Rozhodčí: Laš, Týř.

V prvním únorovém víkendu Sokol poprvé v novém roce zajíždí na palubovky soupeřů, v sobotu 2. února 2013 do Mladé Boleslavi, v neděli 3. února 2013 do Mělníka.

Michal Vavák