Vyhrála všechny tři závody prvního listopadového víkendu – Sprint, Super i Beast.

Martino, jak jste si užila Řecko? Předčila Sparta vaše očekávání?
Výlet do Řecka byl úžasný, moc jsme si ho s celým naším týmem užili. Hlavně bylo nezvykle vedro, okolo 30 stupňů přes den. Řecko miluji, ale na pevnině jsem nikdy nebyla, tak jsem byla zvědavá, co nás ve Spartě čeká za podmínky. Byla jsem velmi překvapena, že okolí Atén i Sparty bylo velice hornaté. Naštěstí pro mě trasa závodu nebyla až tak členitá.

Nemáte ráda zimu, takže vám teplé řecké počasí muselo vyhovovat. Je to tak?
Přesně tak. Denní velice vysoké teploty byly pro mě jakožto ještěrku optimální. (úsměv) Takže během závodu jsem chytala i sluneční paprsky a přijela jsem domů lehce opálená. (smích)

Vyhrála jste suverénně svou věkovou kategorii. Stejně jako na ME to byl boj mezi vámi a Polkou Pietrozsek. Měla jste souboj pod kontrolou?
Během prvních dvou závodů jsem si vyběhla značný náskok před druhou Agatou Pietrozsek. Na nedělním Beastu mě prvních patnáct kilometrů stresovalo, že Agata byla asi šest minut přede mnou. Pak ale velmi zpomalila, asi přepálila tempo. Po navrácení do čela závodu už jsem se jen snažila užívat přírodu a celkově celý závod. Kousek před cílem jsem již měla náskok a mohla jsem jít na poslední sérií technických ručkovacích překážek bez stresu.

Celkově jste skončila jako šestá žena. Co na to říkáte? To je ještě lepší než na ME.
O takovém umístění se mi ani nesnilo. Jsem z celkového umístění opět nadšenější než výhrou ve své věkové kategorii. Lepší ocenění to sice dalo, ale myslím si, že na ME byla mnohem větší konkurence než tady ve Spartě. Ale asi se to nedá srovnávat, ve Spartě se běžely tři závody a v Morzine jen jeden.

Jak vám bylo na třicetikilometrovém Beastu v tom horku?
Cítila jsem se dobře. Horko mi tolik nevadí. Příští rok zařadíme asi více závodů v teplejších krajinách. (smích)

Michal Pavlík a Martina Fabiánová po slavnostním ceremoniálu Spartan Trifecta MS v řecké Spartě.
MS Trifecta ve Spartě: Pavlík s Fabiánovu si doběhli pro prvenství

Proč vám tak nejde oštěp a pak jste ho najednou ve třetím nedělním závodě trefila, i když jste v druhé ruce musela držet štít?
Sama nevím, jak je možné, že jsem to se štítem hodila. Měla jsem velké štěstí. Dlouho jsem stála a nechápavě koukala, že ten oštěp ještě nevypadl. (smích) Předešlé dva hody oštěpem se házely z řeky a to byla u mě úplná tragédie. Hodila jsem ho pěkně, ale chyběla síla, aby se tam zapíchl, vždy se jen dotkl slámy a letěl pryč. No hrůza. Naštěstí se trestní angličáci dělaly v řece, takže jsem se mohla ochladit i napojit. (úsměv)

Co bylo na trati ve Spartě to nejlepší?
V paměti mi zůstanou olivové plantáže, voňavé pomerančovníky a fandící malé děti. Škoda jen, že jsme se nemohli zastavit a občerstvit šťavnatým pomerančem.

V čem byly závody nebo překážky jiné oproti střední Evropě?
Většina překážek bylo totožných, ale pár jich bylo velice originálních. Líbily se mi kamenné traverzy, které jsme musely přemisťovat. Pořádně nám zamotal hlavu speciální memory test složený z řeckých symbolů. Moc jsem se pobavila u hodu oštěpem se zmiňovaným štítem, člověk si hned připadl jako řecký bojovník. (úsměv)

Jak probíhaly oslavy takového úspěchu?
Nějaké pořádné oslavy asi nebyly. Nejvíc jsme si to užili bezprostředně v cíli s Míšou (přítelem) a jeho taťkou. Potom následovaly medailové ceremonie, které byly velice emotivní. Sešlo se tam dost kamarádů, celý večer měl nádhernou atmosféru.

Připravovala jste se nějak speciálně na MS v Trifectě? Přeci jenom 55 kilometrů za víkend není málo. Prozraďte mi něco z vašich tréninků.
Příprava byla celoroční makání pětkrát až šestkrát týdně pod vedením běžeckého trenéra Pepy Smetany. Nelze opomenout mého největšího kouče přítele Míšu Pavlíka, který mě mučí na překážkách. Toto mučení přináší výsledky, jen ten oštěp mě ne a ne naučit. (smích)

Jako fyzioterapeutka se staráte o mnoho sportovců i jiných lidí, ale nepotřebovala byste také svou péči?
Samozřejmě nelze říci, že se o mě nikdo nestará. Po každém závodě mě napravují a uvolňují bolavé svaly spolužáci v Mobilní fyzioterapii. Také u nás na klinice FyzioKH můžu využívat veškeré přístroje i šikovné ruce skvělých kolegů, které mi umožňují regeneraci svalů a celého těla.

Santa Klaus. První vánoční protestsong kapely Vesper.
Vánoční protestsong kapely Vesper: kreslení sobi, vločky a prasklý komín