Desetidenní expedice začala cestou do městečka Täsch ve Švýcarsku. Odtamtud se Pilcova výprava vydala vlakem do Zermattu. „Auta tam nesmí, jen elektromobily. Kvůli ochraně přírody," vysvětlil Tomáš Pilc. První den vyjeli z Zermattu lanovkou na Schwarzsee a odtamtud pokračovali pešky do výšky 3260 metrů na chatu Hörnli Hütte. Druhý den pak byl pouze aklimatizační.

Třetí den vyšli Pilc, Vaváčková a David Látr 300 výškových metrů. Lezení ve třech bylo velmi pomalé, navíc se Davidovi rozbila mačka. „Rozhodli jsme se vrátit. Nechtělo se nám bivakovat," řekl Pilc. O den později už pokračoval nahoru jen Pilc a Vaváčková a dostali se pět set metrů nahoru, kde v mínus 20 stupních bivakovali. Pátý den se dvojice horolezců dostala až 80 metrů pod bivakovací chatu, kde bivakovali podruhé. Druhý den ráno oba museli dolézt do bivakovací boudy Solvay za silné bouřky.

Sedmého dne se udělalo na Matterhornu hezky a Pilc s Vaváčkovou zůstali na boudě, rozpouštěli vodu a připravovali se na závěrečný výstup. Druhý den se to povedlo. Oba horolezci stanuli na vrcholku Matterhornu, kde bylo krásné slunečné počasí o teplotě zhruba mínus deset stupňů. „Po západu slunce však teplota prudce klesla na mínus pětadvacet a my jsme se dostali zpět do bivakovací boudy až kolem desáté hodiny večer, a to mi ještě spadlo jedno lano ze stěny," líčil Pilc. „Lezení není náročné, ale specifické jsou zimní podmínky," řekl Kutnohorák o hoře Matterhorn. Přesto již dle statistik na této hoře zahynulo přes pět set horolezců. Na vrcholu hory ještě oba uctili památku zesnulého kamaráda Tomáše Beránka.

Noční slaňování z vrcholu se stalo Pilcovi osudné. Na bivakovací chatě Tomáš Pilc zjistil, že má omrzlé prsty. „Necítil jsem je a byly černé. Čtyři na rukách a dva na nohou," popsal kutnohorský horolezec. Rozhodl se pro zavolání vrtulníku, který ho devátého dne přepravil dolů. „Martina se připojila ke skupině běloruských horolezců a sestoupila s nimi dolů," dodal Pilc.

Týden po návratu do Čech strávil Tomáš Pilc v nemocnici ve Vysoké nad Jizerou. Od lezení si nyní bude muset půl roku odpočinout, než zase prsty přijdou k sobě, a musí doufat, že o žádný nepřijde.