Hokejová cesta Kamila Hajšmana je skutečně zajímavá. Plzeňský rodák začínal s hokejem v Třemošné, v mládežnických kategoriích se ale přesunul zpátky do svého rodného města. V kategorii do osmnácti let podával skvělé výkony a vysloužil si místo i v reprezentaci. V juniorských letech následoval odchod na jednu sezonu do Švédska a poté návrat.

Po něm už ale Hajšman odehrál v plzeňské juniorce jen dva zápasy a většinu sezony strávil v druholigových Klatovech, kde za 36 zápasů posbíral 43 kanadských bodů. Loni už přidal v Klatovech jen zápas a k šesti dalším nastoupil za prvoligový Přerov. V jeho dresu vstřelil jeden gól.

„Sezónu mi přerušil koronavirus a skoro 5 měsíců jsem nebyl na ledě kvůli nařízeným opatřením. V tomto období jsem dokončil střední školu a rozhodl se pokračovat na Vysokou školu ekonomie a managementu v Praze,“ vysvětluje Hajšman.

Esportové Kladno obsadilo konečnou čtvrtou příčku
E-sportový titul obhájily Pardubice, bronz brala pražská Sparta

Ten se vedle hokeje rozhodl jít ještě jednou dosti neobvyklou cestou. Soutěžně se začal věnovat hře NHL 22 na konzoli Playstation a zahrál si v ní i českou Enyaq Hockey League. Hájil barvy Kladna, jednoho z klubů, proti kterému si v Chance lize zahrál!

„Za Rytíře jsem odehrál kvalifikaci, kterou se mi podařilo vyhrát, následně jsem byl vedením Kladna osloven a vybrán do týmu. Poděkování patří celému vedení Kladna, jelikož se o nás po celou sezónu starali velmi dobře. V týmu byla skvělá parta, lidsky jsme si všichni sedli už od prvního dne. To byl jeden z faktorů naší úspěšné jízdy v play off,“ říká Hajšman, který se s týmem umístil po základní části na devátém místě a nakonec dokráčel až na čtvrtou pozici.

Nezanevřel ale ani na lední hokej. „Letní přípravu před sezónou jsem odtrénoval v Plzni. Po přípravě jsem dostal velmi dobrou nabídku z Německa, kterou jsem se rozhodl přijmout,“ prozrazuje současný hráč Adendorferu EC.

Ve čtvrté německé lize září. Odehrál zatím jen sedmnáct utkání, nastřílel v nich ale osmnáct branek a přidal devatenáct asistencí! A v kariéře pomýšlí stále výš. „Musím říct, že v Německu máme některé detaily určitě na vyšší úrovni než třeba v Chance lize v Česku. Jednoznačně mám ambice dostat se výš. V Německu jsem měl předky, a tak mám šanci na získání německého občanství. To byl také jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl odejít. Německé občanství by mi výrazně pomohlo do vyšších lig, protože bych nebyl vedený jako cizinec,“ vysvětluje Hajšman a nastiňuje i svoje další plány v oblasti e-sportu.

Rekonstrukce zimního stadionu v Kladně se nyní hodně zrychlila, už se pokládá nová střecha a opravuje fasáda čelní budovy.
Hokejový stadion v Kladně bude mít i třetí patro, město mu dalo zelenou

„Teď po sezóně si dám určitě více volna od NHL, protože celá sezóna byla časově dost náročná. E-sportoví hráči jinak mají možnost hrát pravidelné turnaje, ve kterých se hraje každý měsíc o prizepool v hodnotě 10 tisíc korun. Blíží se taky Gaming World Championship, což je kvalifikace na mistrovství Evropy, ze které se dá probojovat až mezi nejlepší hráče na světě,“ popisuje.

A jak sám Hajšman jako profesionální hokejista vnímá e-sport v rámci zařazení mezi ostatní sporty? „Taková otázka tady bude asi vždycky. E-sport je oficiálně schválený jako právoplatný sport stejně jako třeba šachy. Určitě to není nijak fyzicky náročné, naopak je zde důležité soustředění a psychika, která klidně může v některých zápasech rozhodnout o vítězství,“ říká svůj názor.