„Do mítinku jsme vložili spoustu úsilí, a proto jsme rádi, že od atletů, kteří závodili na daleko větších akcích typu olympijské hry, mistrovství světa, Evropy, Ameriky, Diamantové ligy a dalších mítinků s několikanásobně vyššími rozpočty, slyšíme samé pozitivní reakce. Závodníci po prvním i druhém ročníku oceňovali výjimečnou atmosféru mítinku, a to jednak velmi blízké propojení publika se závodníky. Při soutěži jsou doslova obklopeni povzbuzujícími fanoušky a oceňují i to, že je o ně pečováno lépe než na zmíněných velkých závodech a mítincích,“ říká pyšně ředitel závodu Tomáš Vojtek, podle něhož atleti často odjíždějí z Nehvizd se slovy, že by rádi přijeli znovu a na letištích se při loučení ptají na další termín. „To je pro nás velkým zadostiučiněním, ale i výzvou připravit následující ročník opět na vysoké úrovni,“ dodává Vojtek.

Z hvězd minulých ročníků mítinku, které chtějí opět přijet, už nyní prozradil první jména. Například O´Dayne Richardse, kterému se v Nehvizdech podařilo překonat jamajský národní rekord ve vrhu koulí, nebo výškaře Jamala Wilsona z Baham a Priscillu Frederick z karibského ostrova Antigua a Barbuda. Další závodníky budou organizátoři ohlašovat v následujících týdnech.

Mezinárodní atletický mítink je navíc propojen s několikakolovým závodem dětí s účastí až deseti tisíc závodníků, které vyústí finálovými souboji právě v Nehvizdech.

Také opět proběhne závod vozíčkářů pod záštitou Nadace Martina Zacha.

BASKETBAL - ilustrační foto.
Nymburk jede válčit pod Akropoli

Pro třetí ročník chystají organizátoři rovněž několik novinek. Díky podpoře od Nadace ČEZ a světové rekordmanky ve vrhu koulí Heleny Fibingerové budou koulaři soutěžit v novém sektoru, vůbec prvním svého druhu na světě a fanoušci si budou moci zakoupit designové mítinkové oblečení.

„Rezervujte si prosím středeční termín 22. ledna a přijďte s námi vytvořit výjimečnou atmosféru, závodníci přijedou do Nehvizd i kvůli vám,“ dodává na závěr trenér, za kterým celý mítink stojí a který prý fanouškům nedá pokoj, dokud halu nenaplní k prasknutí.

Nevěřil jsem vlastním očím

Když mi v zimě roku 2017 starosta Nehvizd ukázal tamní sportovní halu, nevěřil jsem vlastním očím. Malý městys za Prahou má víceúčelové sportoviště, o kterém si mnohá větší města mohou nechat jen zdát. Hned mě napadlo, že by se v ní kromě trénování mohl uspořádat i nějaký závod. Po pár menších akcích pro děti se mi v hlavě začala rodit vize národního mítinku pro seniorskou špičku, okořeněného například o závodníky ze Slovenska.

Zkušenosti s chodem a organizací větších akcí jsem v minulosti nasbíral jak z pozice atleta, tak i pořadatele. Především díky zkušenostem a radám pana trenéra Sečkáře, který mi vždy dokázal poradit a sportovně mě v Brně vychoval. Byl pro mě jako strýček google. Ambice však rostly ještě výš a 18. ledna 2018 Nehvizdy hostily první ročník velmi slušně obsazeného mezinárodního mítinku, na který se sjeli závodníci ze tří kontinentů a 18 států. Hlavním hnacím motorem mítinku však od začátku byla touha skloubit dohromady závody pro co největší množství dětí a mládeže, pro hendikepované sportovce, kterým mítink pomáhá vybírat finance na nákup speciálního oblečení pro vozíčkáře. Nadšené reakce všech zúčastněných mě utvrdily v tom, že se to podařilo.

Druhý ročník se podařilo prestiž zvednout ještě výše a mohli jsme přivítat silnou atletickou ekipu. Mnoho účastníku olympiád, MS a největších kontinentálních akcí i medailistů.

Závod už zasáhl téměř celý svět, protože číslo zúčastněných zemí se dostalo až na 33. K tomu jsme mítink rozšířili na dva dny, aby mohli dětští účastníci dostat více prostoru.

A že měl mítink kvalitu svědčí i fakt, že padl národní rekord atletické země Jamajky ve vrhu koulí.

Výkony z Nehvizd svítily velice vysoko ve světových tabulkách IAAF a mnozí atleti se už v celé sezoně nezlepšili.

Tomáš VOJTEK

Z basketbalového utkání NBL Nymburk - Olomoucko (106:67)
FOTO: Nymburk s Hanáky nezaváhal