Petře, jak jste se vůbec dostal k bojovým sportům?

To si pamatuji jako dnes, jako skoro každý malý kluk jsem hrával fotbal a v té tobě náš trenér zároveň jezdil trénovat kickbox, a když mi o tom vyprávěl, tak jsem byl unešený a na další trénink jsem jel s ním.

Jak se vyvíjela vaše kariéra, kdy jste vůbec začal?

Začínal jsem okolo 11 roků a právě se zmiňovaným kickboxem. Vlastně po roce intenzivního trénovaní, jsem vyrazil na první závody a myslím, že to bylo MČR kde jsem startoval ve dvou váhových kategoriích v disciplíně semi-contakt, kde jsem obsadil 1. a 2. místo. A pak už se to se mnou táhlo, celkem rychle jsem se vypracoval, sbíral úspěchy a na základě toho jsem byl nominován do reprezentace, se kterou jsme objížděli mezinárodní turnaje, kde jsem potom vyhrál i amatérského mistra světa. Potom jsem šel na školu a začal to flákat a nakonec jsem přestal úplně trénovat. Před pár lety jsem zase začal tím, že jsem občas zašel potrénovat a vlastně loni jsem se do toho znovu opřel. Chytil jsem novou motivaci. (smích)

Proč jste si nyní vybral thajský box?

To je dobrá otázka. Je to tvrdé a mě je hodně blízké bojové umění. Začínal jsem s kickboxem a to je hodně podobné. Používají se tu kopy, kolena, lokty, boxerské údery a klinče. Takže paráda. (smích)

Slyšel jsem, že chodíte zápasit i do klece, tzv. MMA. Můžete mi popsat, jak probíhá takový souboj prakticky bez pravidel?

To bylo celkem takové nečekané, měl jsem domluven zápas v Thajském boxu a nakonec jsem zápasil v MMA. Zaprvé bych chtěl říci, že i v tomto odvětví jsou pravidla. Je to vlastně komplexní bojový sport, kde se využívají ty nejefektivnější techniky z různých bojových umění jako údery, kopy, strhy, shozy, páky a různé škrcení. Zápas začíná v postoji a většinou se to rozjíždí přes box a okopávání a hodně zápasů končí tak, že jsou borci na zemi a buď jeden druhého uškrtí, nebo ho zasype ranami, kterým ten druhý podlehne.

Jak vás napadlo zrealizovat myšlenku založit v Kutné Hoře klub thajského boxu?

Abych řekl pravdu, tak myšlenku založit vůbec nějaký bojový klub tu realizoval Petr Valdman, u kterého jsem i já začínal, a který nám tímto umožnil trénovat v jeho prostorech, které jsou skvěle vybavené, za což mu patří velké díky.

Jak hodnotíte práci svých svěřenců? Kdo se chystá na soutěžní zápasy?

Kluci hodně dřou a jsou na nich vidět velké pokroky. Pokud vydrží s tvrdými tréninky a budou na sobě makat, tak si myslím, že tu budeme mít další nové zápasníky. Horkými adepty jsou Radek Beil a Vašek Šulc. Ale vše zaleží na tom, jak budou kluci trénovat. (smích)

Viděl jsem jeden trénink. Přijde mi hrozně fyzicky náročný, ale je to asi potřeba. Popište mi, jak trénink probíhá a co je důležité?

To máš určitě pravdu. V tomhle sportu je fyzička hrozně důležitá. Pokud nemáte fyzičku, nezvládnete trénovat, natož bojovat. Trénink trvá 2 hodiny. Z toho se 15 – 20 minut intenzivně zahřívá různými aerobními aktivitami s kliky, dřepy, sklapovačkami atd. Pak se společně protáhneme a jde se na různé techniky, drilování různých kombinací, lapování atd., což trvá tak hodinu. Poslední půl hodina se věnuje většinou posilování. Tréninky jsou hodně různorodé a každý si určitě přijde na své.

Vezměme v potaz nové zájemce o thajský box, co by měli udělat, aby mohli začít? Kdy máte tréninky?

Důležité je, aby v sobě našli odvahu a přišli na trénink buď v úterý, nebo ve čtvrtek od 19 do 21 hodin. Tréninky se konají ve Valdman´s gym ve Vladislavově ulici v Kutné Hoře.

Ještě mě zajímá, kteří sportovci, co se týče typu, by se měli věnovat bojovým sportům? Předpokládám, že fotbalisti jsou asi bez šance.

To si nemyslím. Myslím, že trénovat může každý, kdo má chuť a zájem. Samozřejmě měl by si uvědomovat, že je to plně kontaktní sport a u nás se kope do lidí a ne do míče. (smích)

Petr Škrabala

Petr Škrabala

Věk: 26

Bydliště: Kutná Hora

Vzdělání: Střední s maturitou

Úspěchy v boxu: jako junior mistr světa v kickboxu a několikanásobný mistr republiky, a od roku 2012 začínám zápasit v Thajském boxu a MMA, takže zatím 2 zápasy a 2 výhry.

Sportovní vzor: Buakaw por Pramuk, Anderson Silva

Oblíbené jídlo: kuře

Oblíbené pití: voda

Koníčky a zájmy: bojové sporty, snowboarding, fotbal, hokej, muzika