Pod jeho rukama vyrůstají nadějní hráči – Martin Krumich nebo Jiří Barnat. Dvacetkrát startoval na mistrovství republiky, dvakrát na Pardubické juniorce. Ve svém ročníku patřil do TOP ten v mládežnických kategoriích. Je mnohonásobným mládežnickým přeborníkem kraje. Dalším hostem on line rozhovoru Kolínského deníku byl Adam Javůrek.

Jakou máte bilanci s hráči Berdychem a Rosolem?
S Berdychem kladnou 0:0 (smích), s Rosolem 0:1.

Jste v kontaktu s Berdychem nebo Rosolem?
Ne.

Na turnajích jste potkával Berdycha nebo Rosola. Jejich cesta se zastavila mezi nejlepšími na okruhu ATP, zato vaše šla dolů. Co je hlavní důvod? A nelitujete zpětně nějakého svého kroku?
Ekonomická náročnost. Aby to mělo smysl, je potřeba mít připraveno 1 milion korun ročně. Na tomto bodu skončilo a skončí mnohem více talentů než si dovedete představit. Navíc podpora od českého tenisového svazu je nulová. Vše si hradí hráč sám.

Jakých největších úspěchů jste dosáhl jako hráč a trenér?
V mládí jsem byl pátý na mistrovství republiky mladších a starších žáků. Jako trenér jsem vedl například Barboru Jelínkovou, která obsadila 3. místo v kategorii do 9 let v České republice. Dále Jonáše Friedricha, který byl třetí ve Středočeském kraji a dvakrát postoupil na mistrovství republiky ve starších žácích. V družstvech jsme třikrát jako Kolín postoupili do nejvyšší soutěže. Dále spolupracuji, netrénuji, ale spolupracuji s Jiřím Barnatem, který je v celostátním žebříčku dorostu třináctý a Martinem Krumichem, kterému ve světovém žebříčku mezi šestnáctiletými patří šestadvacátá příčka.

Ilustrační foto.
Hokejky a Vosy nadělovaly, oba týmy jsou stoprocentní

Jaký sport kromě tenisu máte rád? V televizi a pak ten, který si rád zahrajete?
Na vlastní kůži mě baví sporty, na které se i rád dívám. Fotbal, basketbal, atletika, rugby.

Co vás dokáže ve sportu a v životě nejvíc vytočit?
Když není fair play a stoprocentní nasazení.

Co říkáte na letošní výkony v podání Federera a Nadala? Který tenista je podle vás nejlepší v historii? Nemyslím tím jenom tyto dva.
Můj nejoblíbenější hráč byl vždy Sampras a z našich Štěpánek. Federera a Nadala už nikdo nikdy nepřekoná, jelikož konkurence je čím dál větší a až oni skončí + Murray a Djokovič, tak nikdo už nepřekoná hranici 10 grandslamů.

Ilustrační foto.
Medvědi budou hájit třetí příčku

Několikrát se vedla diskuze, když by nastoupila Serena Williamsová proti muži kolem stého místa, že by ho mohla porazit. Jaký je váš názor na tuto skutečnost? A troufl byste si vy osobně třeba na Karolínu Plíškovou?
Na Karolínu bych si troufl. Na přípravu bych musel mít alespoň 14 dní. Serena by neuspěla. Mužský tenis je fyzicky náročnější, techničtější. Muži jsou pohyblivější a tenisově chytřejší. Pohybovala by se kolem 700 místa a za dva roky by to vzdala (smích).

Na jakém nejlepším stadionu jste si zahrál? Byl jste se někdy podívat na grandslamovém turnaji? Jaké zápasy jste viděl na vlastní oči?
Pro mě bylo největším zážitkem finále Davis cupu v Praze proti Španělsku. Jinak jsem viděl hrát naživo většinu světových hráčů. Doporučuji všem, kteří se dívají jen u televize a kroutí hlavou při každém zkaženém míčku (smích). Ta rychlost, kdy se míček odráží z každé strany je enormní a všichni hráči na téhle úrovni si zaslouží respekt.

Jak se budou připravovat pod vaším vedením družstva dospělých a dorostu a jaké máte cíle v nejvyšších soutěžích kraje?
V dospělých by byl velký úspěch udržení. Družstvo bude složené de facto z juniorů z tohoto roku. Chci, aby hráli hráči, kteří si to vybojovali a měli největší zásluhu na skvělém výsledku. Tomu tak bude i s družstvem dorostu. Tady jsou ambice hrát klidný střed tabulky. Máme v Kolíně výbornou partu, šikovné vedení v čele s Jindřichem Synkem starším a mladším, kteří mají obrovskou zásluhu na modernizaci a chodu klubu. Ale hlavně je vidět, že tenis naši hráči hrají pro radost a proto u něj vydržely tak dlouho a předpokládám, že u něj ještě dlouho zůstanou.

Za jak dlouho byste mě naučil bekhend, jako má Federer?
Pokud byste rychle pochopil princip, měl rychlé nohy a neomylné načasování a dostatečný cit pro míč, tak během 30 minut to umíte a dalších 30 minut si můžeme dat jedno plzeňský pivo (smích).

Ilustrační foto.
Kulturní tipy z Kolínska