Čtvrtý z celkových jedenácti závodů slibuje už tradičně velký plochodrážní svátek. Letošní seriál mistrovství světa totiž zdobí stejně jako v minulosti neskutečná vyrovnanost. Důkazem je průběžné bodování po třech odjetých závodech. Brit Tai Woffinden (v Praze vyhrál už třikrát) a Australan Chris Holder mají na čele shodně 39 bodů. O jeden zpět je nestárnoucí a v Česku velmi populární Američan Greg Hancock.

Trojnásobný mistr světa zůstává i ve věku Jaromíra Jágra svým přístupem a pílí jedním z nejlepších na světě. A v Praze se to chystá divákům znovu dokázat. Na čtvrtém místě figuruje s 36 body vítěz velké ceny z Dánska a Hancockův veliký kamarád – Polák Maciej Janowski,

Nebývale vyrovnané je pořadí také na dalších příčkách. Do tvrdého boje o každý bod zasáhne také jeden český závodník. Na působení celé řádky někdejších es domácí plošiny, která se účastnila i celého seriálu, se pokusí při svém čtvrtém startu v domácí velké ceně navázat třiadvacetiletý Václav Milík.

Ten se netají tím, že by si to letos chtěl se světovou elitou opravdu rozdat, a udělat tím i radost divákům. Nejlepší český závodník současnosti obdržel potřetí v řadě divokou kartu, v roce 2012 si v prestižním závodě odbyl premiéru coby náhradník. V této roli budou v sobotu čekat na svou případnou příležitost Josef Franc a Eduard Krčmář, mladá naděje ze Slaného.

Jak na pondělní tiskové konferenci potvrdili pořadatelé, přitáhne výborná forma Janowského do desetitisícového hlediště nejlepšího plochodrážního stánku v Česku také mnoho diváků z Polska. Podle zpráv ze začátku týdne zbývalo v předprodeji už jen necelých tisíc vstupenek. K výborné kulise tedy už jen přání, aby jedné z nejvýznamnějších motoristických akcí v tuzemsku vyšlo také počasí…

Startuje se v sobotu v 19 hodin. O den dříve je přístupný také trénink, pro děti do patnácti let zdarma.

MILOSLAV ČMEJLA