Ten však roli favorita nesplnil. V pátém kole měl problém s řetězem a vypadl z vedoucí šestičlenné skupinky a dojel celkově sedmý. Z ní unikl v šestém kole Jan Škarnitzl z týmu Sram Mitas Trek a do cíle už ho nikdo nedohnal. „Podmínky byly ideální," řekl v cíli Jan Škarnitzl a vysvětlil proč: „Trať byla v nejlepší kondici, jaké může být. Lehce zapršelo a povrch se hodně zpevnil a zrychlil."

Samotný závod měl zajímavý průběh. „Kopce nebyly tak dlouhé, takže se celá skupina držela na čele několik kol. Kluci jeli dobře technicky. Jediná šance byla, že za to vezmu a pojedu kopce, co to jde. Vyšlo mi to. Do finiše bylo ale ještě daleko. Nastoupil jsem tři kola před cílem. Trochu mi pomohlo, že měl Jarda Kulhavý problém s řetězem. Naopak Matouš Ulman ukázal, že je v super formě," líčil vítěz závodu.

Kolem trati bylo spousty fanoušků. „Diváky jsem vnímal," chválil Škarnitzl, „trať je super v tom, že je namotaná na pár set metrech. Diváci ujdou sto metrů a vidí závodníka třikrát. Všemu nahrává, že je okruh i relativně krátký časově. Jeli jsme ho okolo deseti až jedenácti minut. Pro diváky bylo také zajímavé, že jsme jeli ve skupině."

Cyklista Jakub Kavalír (KC Kutná Hora - uprostřed) vyhrál sobotní závod Českého poháru MTB STRABAG CUP 2017 XCE  v Kutné Hoře.
Jakub Kavalír vyhrál sobotní sprinty v Českém poháru

Jelínek v premiéře obstál na jedničku

Premiéru mezi elitními borci si odbyl osmnáctiletý Kutnohorák Josef Jelínek. Ten dojel na parádním šestnáctém místě a ve své kategorii do 23 let skončil dokonce šestý!
„Závod byl strašně náročný," usmíval se Josef Jelínek po dokončení všech osmi více jak tříkilometrových kol. „Čekal jsem to těžké, nic nebylo zadarmo. Všichni jeli totální hranu hned od začátku. Doufal jsem, že vydržím. S umístěním jsem spokojený. Nyní vím, na co mám a s kým mohu závodit," dodal mladý Kutnohorák.

Kavalír vyhrál kategorii Expert

Už dopoledne se jely závody kategorie Expert a Masters na tři kola. Kutnohorák Jakub Kavalír mezi experty vyhrál suverénně. Jan Rada si dojel pro devátou příčku mezi Masters.
„Vyhrát jsem chtěl, ale takový náskok jsem nečekal. Čekal jsem větší boj o vítězství, protože kluci měli mnohem víc najeto, než mám momentálně já. O to více si vítězství cením. Mám velkou radost," netajil si vítěz Jakub Kavalír a popsal svůj závod: „Startoval jsem zezadu, ale hned po startu se mi to docela povedlo. Rozhodující byly výjezdy, jak na začátku, tak pak vzadu na trati. Tam se dalo nahnat nejvíce času."

Devátý Jan Rada čekal, že ho závod bude bolet, ale opak byl pravdou: „Ani to nebolelo. S Kubou Kavalírem jsme na trati trénovali, takže jsme ji znali dokonale. Příprava se vyplatila. Soupeře, se kterými jezdím, jsem porazil. Některé i poprvé v životě, takže jsem obrovsky spokojený. Domácí trať mi vyhovovala."

První zápas čtvrtfinále play off Chance futsal ligy vyhrálo zručské Benago doma nad Helasem Brno 5:0.
První čtvrtfinále? Emoce na palubovce a výhra Benaga 5:0

Sova: Budeme usilovat o High Class

Organizátor závodu a manažer KH Tour - BH Bikes teamu Ivan Sova hodnotil závod úspěšně: „Po večerním dešti jsem měl větší strach, ale nakonec se počasí vybralo. Diváci dorazili a stává se tradicí, že má Kutná Hora největší návštěvnost, co se týká Českého poháru. Obsazení závodu je také čím dál lepší. Snad svou pozici neztratíme a doufám, že se nám podaří domluvit s radnicí, abychom mohli požádat o pořádání High Class kategorie závodů, což je poslední stupeň před Světovým pohárem."

Naopak výsledky členů Sovova týmu se nepovedly. „Absolvovali jsme první závod po přípravě. Kola jsme dostali před necelým týdnem. Bohužel se nepodařilo dát do kupy řetězy ani pláště. Je to zkrátka sport. Eliminátory jsme nedojeli a v neděli odstoupil Pepa Kunášek z juniorského závodu. Ufouknul přední kolo. V depu jsme měli rezervu, která na tom byla stejně, proto nedojel. Musíme se připravit pořádně na další týden. Nic se neděje," dodal Sova.

Český pohár MTB Kutná Hora 2017
Elite muži: 1. Jan Škarnitzl, 2. Matouš Ulman, 3. Marek Konwa, … 16. Josef Jelínek (Sram Mitas Trek).
U23 muži: 1. Jose Arevalo Ulloa, 2. Jan Vastl, 3. Matěj Průdek, … 6. Josef Jelínek (Sram Mitas Trek).
Elite ženy: 1. Alexandra Podgorska, 2. Jana Stevkova Keseg, 3. Karla Štěpanová.
Elite U23: 1. Adéla Šafářová, 2. Nadja Heigl, 3. Magdalena Zielinska.
Expert: 1. Jakub Kavalír (KC Kutná Hora), 2. Viktor Stošek, 3. Michal Kozel.
Masters: 1. Ondřej Zelený, 2. Tomáš Brendl, 3. Tomáš Stuna, … 9. Jan Rada (KC Kutná Hora), … 17. Jan Pithart (KH Tour – BH Bikes team).

Kompletní výsledky závodu najdete ZDE 

Kutná Hora opět hostila Mistrovství Čech mužů a žen v kulturistice.
OBRAZEM: Kutná Hora opět hostila Mistrovství Čech mužů a žen v kulturistice